Nasionalpilihan

Kerajaan serius gubal Dasar Gaji Progresif sektor swasta

KERAJAAN serius mahu menggubal Dasar Gaji Progresif melibatkan sektor swasta, selaras dengan penambahbaikan gaji dan elaun penjawat awam.
Perkara itu ditegaskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menyampaikan perutusan negara malam tadi.
Kata beliau, langkah kerajaan mengkaji semula Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) memberi mesej jelas kepada sektor swasta, agar tidak hanya mementingkan keuntungan tinggi dan mengetepikan pekerja mereka.
“Anak-anak muda dan para graduan bertanya apakah nasib mereka di sektor swasta? Maka diperkenalkan Dasar Gaji Progesif ini,” katanya.
Menurut Perdana Menteri, pada 1 Mei lalu beliau mengumumkan penjawat awam bakal menikmati kenaikan gaji lebih 13 peratus mulai Disember ini, setelah belasan tahun tidak disemak.
Selain itu, beliau berkata, pelbagai usaha dilaksanakan bagi mendukung ekonomi rakyat dan meningkatkan kemahiran bakat tempatan supaya gaji yang diraih lebih munasabah.
Perdana Menteri berkata, ini termasuk menambah baik ekosistem perniagaan bagi menyokong industri baharu yang mempunyai daya saing dan bernilai tinggi, supaya pelaburan dapat ditingkatkan ke dalam ekonomi tempatan agar kadar gaji rakyat meningkat ke tahap yang lebih bermakna.
Beliau berkata, industri tempatan diberi nilai tambah, khususnya sektor semikonduktor yang sedang mendapat tempat di mata dunia dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu menyasarkan pendapatan bulanan pekerja industri pembuatan meningkat sekurang-kurangnya RM4,500 menjelang 2030.
Bagi melahirkan lebih ramai bakat tempatan berkemahiran dalam kalangan anak muda, kerajaan juga melaksanakan kerjasama dengan gergasi industri dalam menstruktur semula Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) negara.
“Kecerdasan Buatan (AI) juga diberi keutamaan melalui penubuhan Fakulti AI pertama negara (di Universiti Teknologi Malaysia) dan jaringan dengan semua disiplin AI di seluruh negara, pusat sains dan universiti-universiti,” katanya.
Anwar berkata, Khazanah Nasional Bhd juga menggerakkan usaha melahirkan usahawan baharu sektor berpertumbuhan tinggi, dengan dana RM1 bilion.
Bagi menoktahkan kemiskinan tegar, beliau berkata kerajaan melaksanakan Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) dengan kerjasama kerajaan negeri dan sehingga kini mencatatkan kemajuan yang disifatkan beliau sebagai melegakan. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button