Nasional

Kerajaan Persekutuan peruntuk RM320 juta selesaikan masalah air di Sabah

KERAJAAN persekutuan telah meluluskan bantuan sebanyak RM320.25 juta untuk membantu Sabah menyelesaikan masalah airnya.

Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai rancangan negeri itu menangani isu air di Putrajaya hari ini.

Peruntukan itu akan digunakan untuk melaksanakan enam program membabitkan 20 projek di Sabah termasuk sembilan projek di bawah rancangan daerah bagi Kota Kinabalu, Tuaran, Putatan, Papar, Beaufort, Keningau, Tawau, Lahad Datu dan Sandakan.

Sambil melahirkan rasa terima kasih kepada keputusan pantas perdana menteri, Hajiji berkata projek itu dijangka siap dalam tempoh enam hingga 12 bulan.

Hajiji berkata, rancangan bekalan air lestari jangka panjang kerajaan negeri termasuk pembinaan dua empangan di Papar dan Padas Atas, Sipitang.

Sebagai tindak balas, Anwar menggesa penubuhan segera pasukan petugas yang terdiri daripada kementerian negeri dan persekutuan untuk mencari pendekatan holistik dan jalan terbaik ke hadapan.

Mengiringi Hajiji pada pertemuan dengan perdana menteri ialah Timbalan Ketua Menteri III negeri dan Menteri Kerja Raya Datuk Shahelmy Yahya dan setiausaha kerajaan negeri Datuk Seri Safar Untong. -SM

Baca juga : UPSI Ungguli Pertandingan Videografi Warna Warni Alor Gajah 2023

(Visited 84 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button