Nasional

Kerajaan bentang bil untuk naikkan had hutang hingga 65% KDNK

KEMENTERIAN kewangan telah membentangkan Tindakan Sementara untuk Pembiayaan Pemerintah [Wabak Coronavirus 2019 (Covid-19)] (Pindaan) Akta 2021 untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat hari ini.

Ia dibentangkan oleh Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Mohd Shahar Abdullah, rang undang-undang itu bertujuan untuk meningkatkan had hutang berkanun kerajaan persekutuan dari 60% kepada 65% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK).

Ini untuk membiayai kenaikan had siling dana Covid-19 dari RM65 bilion hingga RM110 bilion.

Menurut pernyataan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz pada 14 September, Kabinet telah menyetujui cadangan untuk meminda Akta Sementara untuk Pembiayaan Pemerintah (Penyakit Coronavirus 2019) 2020 pada 10 September 2021.

“Antara lain, ini bertujuan untuk memperkuat sistem penjagaan kesihatan awam, terutama untuk mengekang penyebaran wabak Covid-19 dan untuk merawat pesakit Covid-19.

“Ini juga bertujuan untuk meningkatkan bantuan tunai langsung kepada masyarakat, dan mendukung kelangsungan bisnis, terutama untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan UKM mikro,” katanya.

Dari segi implikasi kewangan, pindaan yang dicadangkan akan melibatkan perbelanjaan tambahan kerajaan sebanyak RM45 bilion.

(Visited 290 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button