Sukan

Kenapa Liverpool pilih Arne Slot?

SEBELUM Liverpool mengumumkan secara rasmi bahawa Arne Slot akan mengambil alih tugas pengurus di kelab itu daripada Jurgen Klopp, pengurus asal Jerman itu hanya mengucapkan kata-kata pujian untuk bakal penggantinya itu.

“Saya suka cara pasukannya bermain bola sepak. Semua perkara yang saya dengar tentang dia, lelaki yang baik. Jurulatih yang baik, lelaki yang baik. Jika dia adalah penyelesaian maka saya lebih gembira,” ,” kata Klopp bulan lalu.

Tetapi apakah yang membuatkan Liverpool memutuskan untuk mendapatkan khidmat Slot, dan apakah jenis bola sepak yang harus kita harapkan daripada pasukannya? The Coaches’ Voice telah menganalisis taktiknya dalam Eredivisie Belanda.

Antaranya mengambil kira apa yang dilakukan dalam dua pekerjaannya sebagai ketua jurulatih dalam tempoh kurang daripada empat tahun.

Selepas melangkah ke jawatan pertamanya di AZ Alkmaar, Slot telah mendapati dirinya salah seorang pengurus yang paling dicari di Eropah.

Reputasi bekas pemain Belanda itu telah melonjak dalam dua musim di Feyenoord, di mana pada 2022/23 dia membawa mereka merangkul gelaran Eredivisie pertama dalam tempoh enam tahun – dan hanya yang kedua abad ini.

Slot berpindah ke bidang kejurulatihan pada 2013, selepas kerjaya bermain sebagai pemain tengah dihabiskan sepenuhnya di negara asalnya, Belanda.

Dia menyertai AZ Alkmaar sebagai pembantu kepada John van den Brom pada musim panas 2017, dan kemudian meningkat untuk mengambil jawatan No 1 dua tahun kemudian.

Apabila musim Eredivisie 2019/20 ditinggalkan kerana COVID pada April 2020, AZ berada di tempat kedua dalam liga – di belakang hanya Ajax, dan itu hanya berdasarkan perbezaan gol.

Dipilih untuk menggantikan Dick Advocaat yang sangat disegani di Feyenoord pada musim panas 2021, Slot membawa pasukan itu ke final Liga Persidangan Eropah UEFA yang julung kali diadakan pada musim pertamanya. Di sana, mereka akan tewas tipis kepada Roma bimbingan Jose Mourinho walaupun mendominasi dari segi penguasaan dan peluang.

Kemajuan itu tidak berakhir di situ, sudah tentu, kerana Slot mengikuti penamat liga di tempat ketiga dalam kempen pertamanya dengan larian mengagumkan untuk gelaran dalam kempen keduanya. Satu lagi kekalahan kepada Mourinho dan Roma, kali ini pada suku akhir Liga Europa, gagal mematahkan kebangkitan Slot. Bersama Erik ten Hag, dia berada di barisan hadapan generasi baru jurulatih Belanda yang menarik.

Pada musim Eredivisie 2019/20 yang akhirnya ditinggalkan pada April 2020, AZ Alkmaar dari Slot menduduki tempat kedua selepas pasukan Ajax yang dikendalikan oleh Ten Hag untuk penguasaan purata.

Slot pangsi berganda yang digunakan dalam struktur 4-2-3-1 pilihannya adalah kunci kepada ini. Teun Koopmeiners dan Fredrik Midtsjo beroperasi di belakang garis tekanan pertama pihak lawan, sering mengalihkan bola kepada pertahanan penuh pasukan yang mara.

Dengan Feyenoord, Slot mengekalkan kedua-dua bentuk 4-2-3-1 dalam penguasaan dan pangsi berganda di tengah-tengahnya.

Daripada jatuh ke garisan belakang, bagaimanapun, pemain seperti Orkun Kokcu dan Mats Wieffer beroperasi hampir dengan bek tengah tetapi terutamanya melepasi barisan pertama lawan mereka. Mereka menggunakan hantaran pendek untuk melantun bola di sekeliling tekanan lawan, selalunya dalam kombinasi pemain ketiga, dengan cara yang tidak seperti Roberto De Zerbi menggunakan pivot bergandanya di Brighton & Hove Albion.

Pencapaian Slot dalam kerjaya yang agak singkat sebagai ketua jurulatih telah menjadikannya sebagai pengurus yang mampu menguji kemahirannya dalam liga yang lebih kompetitif berbanding Eredivisie.

Kedua-dua dalam dan luar penguasaan, pasukannya telah membuktikan menarik dan berkesan untuk ditonton.

Persoalannya adalah kita dapat melihat sama ada, seperti rakan senegaranya Ten Hag, dia boleh memindahkan kepakaran itu ke Liga Perdana Inggeris.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button