Politik

Kegagalan berunding dengan Selangor bukti PN gagal satukan rakyat atasi Covid-19

KEGAGALAN Kerajaan Perikatan Nasionan berunding dengan Kerajaan Selangor dalam melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) menunjukkan perti itu hahal menyatupadukan rakyat untuk melawan Covid-19.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata rakyat mahu melihat usaha bersungguh-sungguh secara bersama tanpa kira kepentingan politik untuk melawan Covid-19.

Menurutnya, pelaksanaan PKPB di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya menimbulkan tanda tanya apabila keputusan dibuat tanpa persetujuan dan rundingan dengan Kerajaan Negeri Selangor.

“Sungguhpun PKPB terbaru ini akan mempunyai impak negatif terhadap ekonomi bukan sahaja di peringkat negeri malah di seluruh negara, rakyat sedia berkorban sekiranya keputusan dan pelaksanaan dilakukan secara berpada, dengan pematuhan penuh SOP COVID-19 tanpa kira darjat dan tidak wujud double-standard atau antara dua darjat di kalangan Menteri.

“Sama ada keadaan dan syarat ini dipenuhi perlu diperjelaskan agar pelaksanaan PKPB dilihat semata-mata demi kepentingan awam untuk menjaga keselamatan dan kesihatan orang ramai,” tegas Guan Eng.


Semalam Menteri Kanan Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pelaksanaan PKPB di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Ismail Sabri, berkata keputusan itu dibuat selepas mendengar nasihat daripada Kementerian Kesihatan (KKM).

Beliau berkata, ia juga mengambil kira peningkatan dan penularan kes yang berlaku, termasuk di Klang dan Petaling, selain pertambahan jangkitan di Gombak serta daerah lain.

Katanya, berikutan penguatkuasaan PKPB itu, pergerakan keluar masuk atau merentas daerah adalah tidak dibenarkan.

Bagaimanapun bagi pekerja yang perlu merentas daerah, beliau berkata, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan.

Pelaksanaan PKPB itu turut mendapat bantahan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari.

Menurutnya, pengumuman PKPB di seluruh negeri Selangor itu agak mengejutkan.

Tambahan pula keputusan Mesyuarat Majlis Keselamatan Negeri (MKN) Selangor bersama beberapa agensi terdahulu menunjukkan hanya daerah Klang, Gombak, Hulu Langat dan sebahagian Petaling mempunyai bilangan kes yang membimbangkan.-SM

 

 

(Visited 80 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button