Nasional

KEB2024 untuk terus bangunkan ekonomi bumiputera

DIJADUALKAN bermula 29 Feb ini, Kongres Ekonomi Bumiputera selama tiga hari (KEB) 2024 dirancang untuk  meluaskan pengagihan ekonomi dan mengembangkan ekonomi Bumiputera selaras dengan rangka kerja ekonomi MADANI.

Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata, berkata kerajaan sedang melihat semua  kemungkinan idea yang boleh digunakan untuk terus mencipta lebih banyak kekayaan untuk rakyat Masyarakat bumiputera di tengah-tengah cabaran kos sara hidup yang tinggi, pada masa yang sama mengetatkan reformasi fiskal.

“Satu mesej yang Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bentangkan ialah ia mesti inklusif, jadi bila anda menyelesaikan isu seperti kemiskinan sebagai contoh, anda tidak menyelesaikannya untuk risiko tertent u tetapi anda menyelesaikannya untuk keseluruhan masyarakat,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Amir Hamzah berkata isu kemiskinan boleh menjejaskan masyarakat India dan Melayu lebih banyak, dan dengan menyelesaikannya, kerajaan pada masa yang sama dapat mencari penyelesaian untuk seluruh masyarakat.

“Saya mempunyai falsafah yang sangat mudah yang saya suka kemukakan… bagaimana saya membuat kek lebih besar daripada bagaimana saya potong kek,” katanya.

Ketika merasmikan prapelancaran KEB 2024, Anwar berkata kongres itu dijangka mendapat kerjasama dan penyertaan bersama masyarakat Cina dan India untuk membantu menangani masalah kemiskinan di samping
membincangkan isu-isu berkaitan ekonomi Bumiputera.

Perdana Menteri juga berkata beliau akan menjemput pemimpin dewan perniagaan yang mewakili kaum Melayu, Cina dan masyarakat India untuk memberikan pandangan dan input mereka agar KEB 2024 tidak dianggap eksklusif.

Sementara itu, Amir Hamzah berkata, di tengah-tengah kestabilan kerajaan semasa ditambah dengan kekuatan kerajaan institusi tempatan, Malaysia akan terus memastikan pelabur asing dalam jangka masa panjangnya.

“Saya rasa banyak (negara) telah memberi perhatian kepada kita, jadi tahun ini, seperti yang saya katakan kepada beberapa kumpulan lain apabila mereka datang jumpa saya, saya kata tahun ini bukan tentang terlalu bermimpi… ia sebenarnya tentang melaksanakan apa yang kita sudah berkata dan mewujudkannya,” kongsinya.

Beliau mengakui walaupun kadangkala bahagian pelaksanaan mungkin sukar, tetapi itulah jalan yang boleh membawa negara ke arah ruang yang lebih baik.

“Kejelasan rancangan itu ada dan perlu menolaknya,” tegasnya.

Sebanyak 10 kluster meliputi 10 sektor akan diwujudkan dalam KEB 2024 iaitu Reformasi Pendidikan dan Kemanusiaan Modal; Institusi Pendidikan Teknikal, Vokasional dan Latihan (Pilihan Kerjaya Utama) dan Pemantapan Halal industri. – SM

(Visited 17 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button