Ekonomi

IMF jangka pertumbuhan tahunan Singapura pada 2.1 peratus

Pasukan daripada Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) berkata pemulihan dalam sektor pembuatan, pelancongan dan perkhidmatan yang dihadapi pengguna akan memacu pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Singapura kepada 2.1 peratus pada 2024 daripada 1.1 peratus tahun lepas.

Masahiro Nozaki, yang mengetuai pasukan itu dalam perbincangan dengan Singapura dari 7 Mei hingga 16 Mei, mengunjurkan tajuk utama dan inflasi teras di Singapura menjadi sederhana kepada tiga peratus tahun ini, dengan yang kedua dijangka stabil sekitar dua peratus menjelang 2025.

Kemelekatan inflasi akan berterusan disebabkan ketidaktentuan harga tenaga dan makanan global serta kos buruh yang semakin meningkat, kata Nozaki.

Sehubungan itu, beliau menyeru pihak berkuasa untuk mengekalkan dasar monetari yang ketat sehingga tekanan inflasi berkurangan dan menyelaraskan dasar untuk menstabilkan harga sebaik sahaja disinflasi dijangka jelas kelihatan.

Beliau juga menyatakan bahawa sokongan disasarkan Singapura kepada isi rumah dan firma yang terdedah adalah wajar dan dijangka melengkapkan pendirian dasar monetari yang ketat.

Dengan kewangan awam yang kukuh dan peraturan bajet seimbang, Singapura boleh menangani risiko penurunan masa depan dan keperluan perbelanjaan jangka sederhana hingga panjang yang timbul daripada populasi yang semakin tua, keperluan untuk meningkatkan produktiviti, dan menangani perubahan iklim, kata pakar ekonomi itu. – Xinhua

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button