Nasional

Hilang di laut: Nelayan Indonesia ditemukan berpaut pada tong plastik

TONG plastik jadi penyelamat. Itulah keajaiban yang dilalui oleh seorang nelayan Indonesia apabila tong plastik menjadi penyelamat nyawanya.

Kira-kira 14 jam selepas dilaporkan hilang, seorang kru bot nelayan ditemui selamat dan berpaut pada tong minyak plastik berwarna biru.

Mangsa, warga Indonesia bernama Catur, ditemui semalam pada kira-kira 10.30 pagi kira-kira 10 batu nautika selatan Pulau Sibu di Mersing, dengan bot nelayan PL 87, yang mengambil bahagian dalam usaha mencari dan menyelamat, kata  Pengarah Zon Maritim Mersing, Khairul Nizam Misran.

Menurutnya, Catur, 40, yang kali terakhir dilihat dalam bot hanya memakai seluar hijau, dipercayai terjatuh dan hanyut sejauh 9.3 batu nautika dari lokasi dia hilang kira-kira pukul 8 malam Ahad.

“Mangsa kemudian dibawa ke Jeti Zon Maritim Tanjung Sedili di Kota Tinggi untuk rawatan dan tindakan,” kata Khairul Nizam dalam satu kenyataan semalam.

Sebelum usaha mencari dan menyelamat dilancarkan sekitar pukul 11.50 malam. pada Ahad, Kuek Ho Hwa, pemilik bot nelayan berusia 66 tahun, memaklumkan situasi itu kepada Zon Maritim Mersing.

Seramai 30 orang terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat yang dijalankan menggunakan bot Kilat 14 dari Zon Maritim Mersing, bot RH 32 dari Polis Marin, dan bot PTL 21 dan PL 87 dari Jabatan Perikanan.

Kawasan pencarian meliputi kawasan perairan seluas 86 batu nautika persegi di tenggara Pulau Sibu.

Orang ramai dinasihatkan menghubungi talian kecemasan MERS 999 pusat operasi Maritim Johor di talian 07-2199401 untuk sebarang maklumat mengenai kejadian atau kecemasan di laut. – SM

(Visited 243 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button