Berita

Hentikan pemusnahan hutan Banjaran Kledang

KUALA LUMPUR  – Lagi penerokaan hutan secara haram.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) hari ini mendedahkan satu lagi kawasan hutan di lereng bukit Banjaran Kledang iaitu bekas sebahagian Hutan Simpan Kledang Saiong (HS Kledang Saiong) seluas 500.2 hektar berhampiran Chemor dalam Mukim Hulu Kinta, Daerah Kinta, Perak telah mula dimusnah dan dieksploitasi sejak 1 November lalu.

Berdasarkan pemerhatian di lapangan pada 6 Disember, seluas kira-kira 20 hektar kawasan hutan telah dibalak secara tebang habis sehingga gondol.

Presiden SAM, Meenakshi Raman dalam satu kenyataan kepada Suara Merdeka mempersoalkan adakah pelesen kegiatan pengusahasilan (pembalakan) di bekas sebahagian HS Kledang Saiong tersebut telah mengemuka dan mendapat kelulusan Laporan Penilaian Kesan Kepada Alam Sekeliling (Laporan EIA) sebelum memulakan kegiatan pengusahasilan (keluasan kawasan kelulusan lesen pengusahasilan ialah 151.49 hektar).

“Berdasarkan Jadual Pertama Aktiviti 5(b), Perintah Kualiti Alam Sekeliling (Aktiviti Yang Ditetapkan) (Penilaian Kesan Kepada Alam Sekeliling) 2015, ia menyatakan “pembalakan, atau penebangan atau pengambilan kayu bagi maksud
pengubahan hutan kepada kegunaan tanah yang lain meliputi kawasan seluas 100 hektar atau lebih tetapi kurang daripada 500 hektar”

“SAM dan Persatuan Aktivis Sahabat Alam (KUASA) telah kerap kali menyuarakan kebimbangan dan menggesa pihak berkuasa negeri tidak lagi memansuhkan sesuatu kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK) di samping mencadangkan supaya diwarta semula atau diganti kawasan tanah lain sebagai HSK tetapi saranan-saranan tersebut tidak begitu diambil perhatian.

“Malah agenda pertama yang dibincangkan semasa pertemuan di antara SAM dengan Menteri Besar Perak pada 19 Februari lalu ialah pihak berkuasa negeri tidak harus memansuhkan sesuatu kawasan perlindungan terutama HSK tanpa justifikasi dan keperluan yang munasabah,” kata beliau menerusi aplikasi WhatsApp.

Menurut Meenakshi, walaupun pemansuhan sebahagian HS Kledang Saiong seluas 500.2 hektar tersebut adalah semasa pentadbiran kerajaan terdahulu, Menteri Besar selaku Exco yang bertanggungjawab terhadap portfolio tanah, hutan dan sumber asli haruslah mengambil kira kesannya kepada kesejahteraan alam sekitar.

Iaitu, kata beliau lagi, dengan mewartakan semula sebagai HSK selari dengan salah-satu objektif Dasar Perhutanan Negara serta matlamat dan sasaran Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM) iaitu pada tahun 2020 keluasan HSK di Semenanjung Malaysia mencapai lima juta hektar.

“Bekas sebahagian HS Kledang Saiong tersebut juga sepatutnya perlu dipelihara dan dilindungi kerana ia merupakan sebahagian daripada kawasan Geopark Lembah Kinta.

“Setiap perancangan pembangunan khususnya yang melibatkan pengubahan guna-tanah yang hendak dilaksana oleh pihak berkuasa negeri perlu merujuk dan mengambil kira serta selari dan tidak bercanggah dengan semua dasar, pelan perancangan fizikal, ketetapan dan garis panduan berkaitan alam sekitar sedia-ada,” kata beliau.

Tambah Meenakshi, SAM dan KUASA berharap pihak berkuasa negeri Perak akan meneliti dan memperhalusi semula lain-lain cadangan projek yang boleh memberi impak/kesan ketara kepada kesejahteraan alam sekitar sebagaimana yang terkandung dalam salah-satu insiatif manifesto Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Umum ke-14 lalu. – SUARA MERDEKA

(Visited 264 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.
Back to top button