Ekonomi

Harga Pengguna meningkat 2%, inflasi makanan naik 4% pada bulan Mac

KUALA LUMPUR: Indeks Harga Pengguna (IHP) Malaysia pada Mac meningkat 2.2% kepada 125.6 berbanding 122.9 pada Mac 2021, mengatasi inflasi purata bagi tempoh Januari 2011-Mac 2022 yang berada pada 1.9%.

Ketua perangkaan Uzir Mahidin berkata kenaikan inflasi utama didorong terutamanya oleh peningkatan 4.0% tahun ke tahun (y-o-y) dalam makanan dan minuman bukan alkohol.

“Inflasi makanan kekal sebagai penyumbang utama kepada inflasi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Pertumbuhan 4.0% dalam kumpulan makanan dan minuman bukan alkohol sebahagian besarnya disebabkan oleh peningkatan dalam komponen makanan di rumah yang meningkat sebanyak 4.3% berbanding 4.1% yang dicatatkan pada Februari.”

Uzir berkata subkumpulan daging terus menjadi penyumbang utama kepada inflasi makanan, meningkat sebanyak 7.6% pada Mac.

“Ayam, komponen terbesar dalam subkumpulan daging, berkembang 10.5%, manakala daging lembu meningkat sebanyak 4.3%,” katanya.

Sementara itu, peningkatan dalam perabot, kelengkapan rumah dan penyelenggaraan rutin isi rumah (3.0%), restoran dan hotel (2.9%) dan pengangkutan (2.6%) turut menyumbang kepada IHP keseluruhan.

Pelbagai barangan dan perkhidmatan juga meningkat sebanyak 1.9%, manakala perkhidmatan rekreasi dan acara kebudayaan berkembang sebanyak 1.1%.

Indeks perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain, serta pendidikan, masing-masing mencatatkan peningkatan sebanyak 0.9%.

Indeks minuman beralkohol dan tembakau, serta kesihatan, masing-masing meningkat sedikit sebanyak 0.5% dan 0.2%.

Pada asas bulanan, IHP Mac meningkat 0.3% berbanding Februari, disebabkan oleh pertumbuhan dalam pengangkutan (1.1%) dan pelbagai barangan dan perkhidmatan (0.6%).

Uzir berkata semua negeri mencatatkan kenaikan inflasi, dengan Selangor dan Putrajaya meningkat melebihi paras inflasi negara 2.2% pada 2.9%.

Inflasi teras mencatatkan peningkatan sebanyak 2.0% y-o-y pada bulan Mac, dengan kumpulan pengangkutan mencatatkan peningkatan tertinggi pada 3.9%.

Kumpulan lain yang mencatatkan peningkatan ialah kumpulan makanan dan minuman bukan alkohol (3.5%), perabot, peralatan rumah dan penyelenggaraan rutin isi rumah (3.0%); restoran dan hotel (2.9%), pelbagai barangan dan perkhidmatan (1.9%) dan perkhidmatan rekreasi dan acara kebudayaan (1.1%).

 

 

(Visited 357 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button