Nasional

Hadkan kuasa Perdana Menteri dalam pelantikan hakim

KUASA Perdana Menteri dalam pelantikan hakim perlu diminimumkan sesuai dengan kepatuhan doktrin pemisahan kuasa, kata Majlis Peguam Malaysia.

Memetik laporan Free Malaysia Today, Presidennya Salim Bashir berkata, Perdana Menteri, sebagai ketua eksekutif pemerintah, kini diberi kuasa luas untuk menentukan siapa yang akan dinaikkan pangkat sebagai hakim dan memegang empat jawatan pentadbiran dalam badan kehakiman.

Untuk memastikan kuasa Perdana Menteri terhad, katanya, Perlembagaan Persekutuan harus dipinda untuk meningkatkan status Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman (JAC).

Salim berkata, pada tahun 2017, perdana menteri ketika itu, Najib Razak telah berusaha mengekalkan Ketua Hakim Negara, Tun Raus Sharif dan presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin walaupun  kedudukan mereka pada masa itu sudah melebihi usia persaraan wajib.

Majlis Peguam telah menentang tindakan itu kerana dianggap tidak berperlembagaan.

Ini katanya, Artikel 122B Perlembagaan Persekutuan dalam bentuknya sekarang menyatakan bahawa hakim akan dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong berdasarkan nasihat perdana menteri, setelah berunding dengan Majlis Raja-Raja.

Salim berkata, empat orang hakim utama dan hakim Mahkamah Persekutuan dalam JAC juga dilantik oleh perdana menteri.

Ketua Hakim, Presiden Mahkamah Rayuan, Ketua Hakim Malaya, Sabah dan Sarawak berada dalam JAC berdasarkan kedudukan pentadbiran mereka.

Beliau mengatakan tugas JAC yang dianggotai sembilan orang adalah memilih calon tetapi sebenarnya ia adalah suruhanjaya pengesyoran kehakiman.

Katanya, di bawah Seksyen 27 Akta JAC, perdana menteri boleh mengemukakan dua nama lagi untuk pertimbangan bagi mengisi kekosongan sekiranya dia tidak berpuas hati dengan cadangan sebelumnya.

“Dari perspektif perlembagaan dan Undang-Undang JAC, perdana menteri hampir memutuskan siapa yang duduk di bangku simpanan,” kata Salim.

Dia mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa beliau tidak campur tangan dalam badan kehakiman negara itu.

Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri dari 1981 hingga 2003 dan kembali memegang jawatan selama 22 bulan lagi hingga Februari lalu.

Namun, Najib telah menertawakan dakwaan Mahathir, dengan mengatakan bahawa itu adalah pembohongan terbesar dalam sejarah kehakiman Malaysia.

Bagaimanapun, Salim mengatakan bahawa campur tangan kehakiman boleh terjadi dalam pelbagai bentuk.

Beliau mengatakan bahawa sebarang pindaan perlembagaan harus membolehkan Perdana Menteri mengubah cadangan JAC hanya sekali, dan dia mesti memberikan alasannya kepada jawatankuasa itu.

“Dia mesti menerima apa sahaja nama yang diberikan dan dikemukakan ke Majlis Raja-Raja sebelum Raja membuat janji,” katanya.

 

(Visited 192 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button