Sukan

Guardiola: Kejuaraan Liga Perdana Inggeris akan ditentukan pada hari terakhir

Berikutan kemenangan mengagumkan 4-1 ke atas Aston Villa iaitu pasukan di tempat keempat, pengendali Manchester City, Pep Guardiola berkata, juara Liga Perdana Inggeris (EPL) tahun ini hanya akan ditentukan pada hari terakhir 19 Mei.

Dengan hanya berbaki lapan perlawanan, ia nampaknya akan menjadi siangan hingga ke garisan penamat iaitu  sehingga perlawanan terakhir pada 19 Mei.

“Jika kami memenangi semua perlawanan kami, ia akan turun ke hari terakhir kerana mereka bukan lima, enam, tujuh mata di depan,” kata Guardiola.

“Ia tidak akan mudah. Saya melihat Liverpool dan Arsenal kehilangan mata tetapi anda tidak pernah tahu.

“Kami perlu tampil dan melakukan tugas kami dan jangan menyesal bahawa kami sepatutnya memenangi perlawanan itu kerana mereka tewas perlawanan selepas itu.

“Kami tidak boleh berbuat apa-apa. Kita tidak boleh mengawal apa yang mereka lakukan. Kami perlu memenangi perlawanan kami, itu sahaja yang boleh kami lakukan.”

Dengan sedikit ruang untuk kehilangan mata, Villa menghadiahkan satu lagi ujian sukar berikutan perlawanan menentang pasukan empat teratas Liverpool dan Arsenal.

Selepas Jhon Duran menyamakan kedudukan pelawat berikutan gol pembukaan Rodrigo, Phil Foden menjaringkan hatrik cemerlang untuk memastikan ketiga-tiga mata.

Foden kini mempunyai 21 gol untuk musim ini dengan kelebihan 10 assist dan Guardiola memuji cara dia menjadi lebih hidup di dalam kotak.

(Visited 25 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button