Ekonomi

Genetec letak sasaran untuk pertumbuhan lebih tinggi

PENERAJU teknologi dalam menyediakan penyelesaian automasi pembuatan pintar, Genetec Technology Berhad (Genetec) merekodkan satu lagi pencapaian yang kukuh untuk tahun kewangan suku ketiga 2024 (“Q3FY2024”).

Syarikat itu mencatatkan hasil yang lebih tinggi berbanding suku sebelumnya, dengan semua penunjuk kewangan utama menunjukkan pertumbuhan dua angka yang ketara.

Ini ketara walaupun pendapatan tahun ke tahun (“YoY”) menurun pada suku tersebut kepada RM76.9 juta daripada RM85.1 juta pada Q3FY2023.

Keuntungan sebelum cukai (PBT) dan keuntungan selepas cukai (PAT) Genetec berjumlah RM25.2 juta dan RM22.9 juta bagi suku dalam tinjauan berbanding RM13.9 juta dan RM12.5 juta setahun lalu.

Genetec memberikan margin keuntungan kasar yang tinggi sebanyak 46.8%, yang mencerminkan peningkatan 16.2% pada asas YoY.

Peningkatan ini disebabkan oleh margin yang lebih tinggi dalam campuran produknya untuk suku yang dikaji.

Genetec mengulangi bahawa perolehan yang lebih rendah untuk Q3FY2024 tidak mencerminkan kekuatan atau sentimen saluran paip, tetapi perkembangan dan pengebilan projek, seperti biasa dalam industri dengan nilai projek yang besar.

Syarikat berkata segmen Kenderaan Elektrik (EV) dan Penyimpanan Tenaga terus mengekalkan penguasaannya sebagai aliran hasil utama Genetec, menyumbang hampir 100% daripada jumlah hasil, terkumpul sepanjang sembilan bulan lalu.

Pengasas Bersama dan Pengarah Urusan Genetec, Chin Kem Weng menekankan: “Usaha kami pada 2023 membuahkan hasil apabila Genetec meneruskan momentum kami ke Tahun Baharu 2024.

“Sebagai sebuah Kumpulan, pasukan telah bekerja keras dalam pembangunan produk dan perniagaan kami untuk memastikan saluran paip kami dan untuk membina petunjuk baharu merentasi semua segmen perniagaan kami, terutamanya dalam tenaga boleh diperbaharui dengan MYBESS.

“Oleh itu, prestasi kami untuk suku ini kekal kukuh dan konsisten dengan tinjauan kami pada awal tahun kewangan 2024 (TK2024). Di samping itu, semua metrik kewangan utama menunjukkan pertumbuhan dua angka, mengukuhkan disiplin Kumpulan dan pengurusan rantaian bekalan kami.

“Melangkah ke hadapan, kami optimis terhadap prestasi Syarikat dan garis masa dalam menterjemahkan projek-projek yang dijamin untuk dicerminkan dalam baki suku tahun bagi tahun kewangan berakhir 2024.”

Chin menekankan bahawa, negara-negara di seluruh dunia sedang meningkatkan usaha dalam RE walaupun garis masa peralihan itu adalah untuk jangka panjang.

Katanya, begitu juga dengan Malaysia, peralihan kepada RE dan EV terus mendapat daya tarikan berikutan tekanan yang semakin meningkat daripada kerajaan dan pengguna.

“S&P Global Commodity Insights meramalkan hampir USD 800 bilion pelaburan tenaga bersih untuk 2024, iaitu 10% – 20% lebih tinggi daripada paras 2023[1]. Selepas bertahun-tahun perbincangan dasar dan pelancaran rangka kerja, 2024 ialah tahun pelaksanaan.

“Ini adalah masa untuk perancangan infrastruktur, perbelanjaan dan penyediaan untuk menyokong peralihan daripada bahan api fosil kepada elektrik.

“Syarikat dalam ekosistem, terutamanya EV sedang meningkatkan kapasiti pengeluaran mereka untuk memenuhi permintaan masa hadapan.

“Memandangkan Genetec berada dalam perniagaan perbelanjaan modal (CAPEX), kami telah bekerja keras untuk meletakkan diri kami sebagai penyedia penyelesaian siap guna hujung ke hujung untuk automasi pintar untuk EV dan pada 2023, untuk RE,” katanya. – SM

(Visited 41 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button