Luar Negara

Gempa bumi 7.2 magnitud landa Taiwan, amaran tsunami dikeluarkan

SATU gempa bumi berlaku di bumi luar pesisir pantai Taiwan dengan magnitud 7.2 menggegarkan Taipei, ibu negara, pada pagi Rabu, menyebabkan bekalan elektrik terputus di beberapa bahagian bandar itu dan mencetuskan amaran tsunami bagi pulau-pulau di selatan Jepun dan Filipina.

Stesen televisyen Taiwan menunjukkan rakaman beberapa bangunan runtuh di Hualien, berhampiran pusat gempa, dan media melaporkan beberapa orang terperangkap.

Gempa itu boleh dirasai sehingga ke Shanghai, menurut seorang saksi Reuters.

Pusat gempa berada di luar pantai daerah timur Hualien, di perairan luar pantai timur Pulau Taiwan, kata pentadbiran cuaca pusat Taiwan.

Jepun mengeluarkan nasihat pemindahan untuk kawasan pantai di wilayah selatan Okinawa. Gelombang tsunami sehingga tiga meter dijangka mencapai kawasan di pantai barat daya Jepun, menurut Agensi Meteorologi Jepun, yang meletakkan magnitud gempa pada 7.5.

Agensi Seismologi Filipina turut mengeluarkan amaran kepada penduduk di kawasan pantai beberapa wilayah, menggesa mereka berpindah ke kawasan yang lebih tinggi.

Gempa itu dirasai di Fuzhou, Xiamen, Quanzhou dan Ningde di wilayah Fujian China, menurut media negara China.

Kerajaan bandar Taipei tidak menerima sebarang laporan kerosakan dan MRT bandar itu beroperasi dan beroperasi tidak lama kemudian.

Taman Sains Taiwan Selatan, di mana syarikat gergasi semikonduktor Taiwan Semiconductor Manufacturing Co mempunyai kilang, berkata syarikat beroperasi tanpa kesan.

Agensi berita rasmi Taiwan berkata, gempa itu adalah yang terbesar melanda pulau itu sejak 1999 apabila gegaran 7.6 magnitud membunuh kira-kira 2,400 orang.

(Visited 17 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button