Luar Negara

Gangguan seksual: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Indonesia dipecat

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Umum (KPU) Indonesia telah dipecat kerana gangguan seksual dan penggantinya berjanji tidak akan ada gangguan pada pilihan raya wilayah negara itu pada November.

Hasyim Asyari, yang dilantik sebagai pengerusi KPU pada 2022, didapati bersalah oleh Majlis Etika Organisasi Pilihan Raya (DKPP) pada hari Rabu (3 Jul) kerana melakukan gangguan seksual terhadap seorang pegawai pengundian yang berpangkalan di The Hague di Belanda.

Wanita itu, yang dikenal pasti dengan nama CAT, adalah sebahagian daripada jawatankuasa penganjur pilihan raya di luar negara.

KPU lazimnya mengupah warga Indonesia yang tinggal di luar negara atau ahli diasporanya untuk membantu mengundi di luar negara dan tugas lain berkaitan pilihan raya.

Hasyim telah menyalahgunakan kuasa dan sumber negara untuk memaksa pegawai itu mengadakan hubungan seks dengannya di sebuah hotel di Amsterdam pada Oktober tahun lalu, DKPP mendapati.

Menurut aduan plaintif, Hasyim, yang sudah berkahwin dengan tiga orang anak, berjanji untuk mengahwini CAT, memberinya perlindungan sepanjang hayat dan menjaga nama baik dan kesihatan mentalnya.

Dia juga berjanji untuk menelefon CAT sekurang-kurangnya sekali sehari, jika gagal, dia sanggup membayarnya sebanyak IDR 4 bilion (AS$245,262) secara ansuran selama empat tahun.

Hasyim telah “gagal mengekalkan keseimbangan antara kepentingan peribadi dan awam” dalam mencampurkan keinginan peribadi dengan tugas rasmi, ahli DKPP Muhammad Tio Aliansyah dipetik sebagai berkata oleh Jakarta Post.

Pengerusi DKPP Heddy Lugito mengarahkan penyingkiran Hasyim sebagai pengerusi KPU, dan majlis itu mengesyorkan Presiden Joko Widodo secara rasmi memecatnya selewat-lewatnya tujuh hari selepas keputusan itu.

Presiden akan membuat susulan dengan dekri mengenai pemecatannya, kata Koordinator Staf Khas Presiden Ari Dwipayana pada Khamis (4 Jul).

Hasyim, yang sebelum ini menafikan dakwaan gangguan seksual, mempunyai beberapa siri pelanggaran lain yang dilakukan dalam perjalanan pilihan raya di Indonesia.

Pada Februari, DKPP mengeluarkan amaran keras terakhir kepadanya selepas dia didapati bersalah melanggar etika Oktober lalu kerana menerima pendaftaran Gibran Rakabuming Raka – anak lelaki Jokowi – sebagai pasangan naib presiden Prabowo Subianto. – CNA

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button