Luar Negara

Parti Buruh menang besar pilihan raya Britain, Keir Starmer PM baharu

Parti Buruh, yang diketuai oleh Keir Starmer, telah menang pilihan raya Parlimen Britain dengan majoriti yang besar demikian menurut pengiraan kerusi oleh penyiar Sky News.

Dengan 467 daripada 650 kerusi parlimen diisytiharkan, Buruh telah memenangi 326, kata Sky News awal Jumaat.

Perdana Menteri, Britain Rishi Sunak telah mengaku kalah dalam pilihan raya umum beberapa minit sebelum mana-mana media mengisytiharkan bahawa ambang 326 kerusi telah dicapai.

Tinjauan keluar yang ditugaskan oleh tiga penyiar — BBC, ITV, dan Sky News — meramalkan beberapa jam sebelum itu bahawa Buruh akan mencapai kemenangan besar sebanyak 410 kerusi, manakala bilangan kerusi untuk Konservatif akan berkurangan kepada 131.

“Parti Buruh telah memenangi pilihan raya umum ini, dan saya telah menghubungi Sir Keir Starmer untuk mengucapkan tahniah atas kemenangannya,” kata Sunak.

“Rakyat Britain telah menyampaikan keputusan yang menyayat hati malam ini, banyak yang perlu dipelajari… dan saya bertanggungjawab atas kehilangan itu,” katanya.

Sunak dijangka mengumumkan peletakan jawatannya tidak lama lagi untuk membuka jalan kepada Starmer mengambil alih sebagai perdana menteri baharu Britain selepas bertemu dengan Raja Britain Charles III. – Xinhua

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button