Ekonomi

BYD pilih Thailand untuk buka kilang pertamanya di Asia Tenggara

BYD, syarikat pengeluar kereta elektrik (EV) China membuka kilang di Thailand pada Khamis (4 Jul), kilang pertama pengeluar kereta itu di Asia Tenggara, pasaran EV serantau yang berkembang pesat di mana ia telah menjadi pemain dominan.

“Thailand mempunyai visi EV yang jelas dan sedang memasuki era baharu pembuatan kereta,” kata Ketua Pegawai Eksekutif dan presiden BYD Wang Chuanfu pada majlis perasmian.

“Kami akan membawa teknologi dari China ke Thailand,” katanya.

Kilang BYD adalah sebahagian daripada gelombang pelaburan bernilai lebih AS$1.44 bilion daripada pembuat EV China yang menubuhkan kilang di Thailand, dibantu oleh subsidi kerajaan dan insentif cukai.

Saham pembuat kereta yang disenaraikan di Hong Kong itu meningkat 3.2 peratus kepada HK$237.60, lonjakan harian terbesar mereka sejak 13 Jun.

Menjelang 2030, Thailand menyasarkan untuk menukar 30 peratus daripada pengeluaran tahunannya sebanyak 2.5 juta kenderaan kepada EV, menurut rancangan kerajaan.

Thailand ialah hab pemasangan dan eksport kereta serantau dan telah lama dikuasai oleh pembuat kereta Jepun seperti Toyota Motor, Honda Motor dan Isuzu Motors.

“BYD menggunakan Thailand sebagai hab pengeluaran untuk eksport ke ASEAN dan banyak negara lain,” kata Narit Therdsteerasukdi, setiausaha agung Lembaga Pelaburan Thailand, merujuk kepada 10 negara blok Asia Tenggara. – CNA

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button