Luar Negara

Gandingan Biden, Harris buat penampilan sulung di khalayak

CALON Presiden Parti Demokratik Joe Biden dan gandingannya Kamala Harris membuat penampilan sulung di khalayak semalam dan berikrar akan memberi saingan sengit kepada Rumah Putih, lapor Agensi Anadolu.

“Rakyat Amerika menagih kepemimpinan,” kata Harris dalam ucapannya.

Harris wanita kulit hitam atau Asia-Amerika pertama yang dipilih untuk menyandang jawatan penting. Ayahnya seorang pendatang berasal dari Jamaica manakala ibunya dari India.

Sementara itu, Biden berkata, “pilihan yang kita buat pada November ini akan menentukan masa depan Amerika untuk tempoh yang sangat lama dan saya mempunyai pilihan serta peluang yang bagus.”

“Saya tidak berasa ragu kerana saya telah memilih orang yang tepat untuk bergandingan dengan saya sebagai naib presiden Amerika Syarikat (AS) yang seterusnya,” kata Biden dalam satu acara di sekolah menengah Delaware.

Harris dalam ucapannya turut mengkritik Presiden Donald Trump dan Naib Presiden Mike Pence sambil berkata tentangan sebenarnya terhadap mereka akan dapat disaksikan pada 3 November nanti.

“Lihat apa yang mereka telah lakukan kepada kita: Lebih 16 juta orang tidak mempunyai pekerjaan, berjuta-juta anak tidak dapat kembali semula ke sekolah, krisis kemiskinan, hilang tempat tinggal, paling banyak menimpa orang kulit hitam dan orang asli, krisis kelaparan dan lagi menyedihkan lebih 165,000 nyawa terkorban, ada yang tidak berpeluang mengucapkan selamat tinggal kepada orang tersayang,” katanya.

Beliau merujuk kepada angka korban Covid-19 di Amerika dan menurutnya, ia tidak sepatutnya berlaku seteruk itu.

Biden secara rasmi akan menerima pencalonan Demokrat pada Khamis, hari terakhir Konvensyen Kebangsaan Demokratik yang berlangsung selama empat hari.

Trump dijangka melakukan perkara yang sama di Konvensyen Kebangsaan Republik, pada minggu berikutnya. – SM

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button