Nasional

Gajah liar yang memijak seorang wanita sehingga maut telah dikembalikan ke hutan

SEEKOR gajah liar yang dipercayai memijak seorang wanita Orang Asli sehingga maut di Kampung Bal, Rancangan Penempatan Semula (RPS) Kemar, Gerik, Ahad lepas, berjaya dibawa masuk semula ke dalam hutan.

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), Yusoff Shariff berkata, Unit Tindakan Gajah (UTG) Negeri Perak telah melaksanakan langkah kawalan di lokasi kejadian dan berjaya membawa gajah berkenaan masuk semula ke dalam hutan.

“Kami memulakan proses mengejar gajah jantan yang disyaki dari Hutan Simpan Temenggor, bermula petang semalam hingga malam tadi,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini (15 Ogos).

Penduduk dinasihatkan supaya membersihkan atau memusnahkan makanan gajah terutama rumput Napier (lebih dikenali sebagai rumput gajah) bagi mengelakkan ia kembali ke kawasan itu.

Oleh kerana musim durian, mereka perlu mengelak daripada gajah pergi ke kebun, terutama pada awal pagi atau lewat petang,” katanya.

Semalam, Ketua Polis Daerah Gerik Supt Zulkifli Mahmood berkata polis menerima laporan mengenai seorang wanita Orang Asli berusia 63 tahun diserang gajah di kebun durian berhampiran rumahnya pada 5.30 petang Ahad (13 Ogos).

Beliau dalam satu kenyataan berkata, mangsa telah pergi ke kebun untuk mengambil durian antara pukul 4 petang hingga 5 petang apabila terserempak dengan seekor gajah dan kemudiannya dipijak. Beliau kemudian dibawa ke Klinik Kesihatan RPS Kemar, di mana beliau disahkan meninggal dunia. -SM

Baca : BSN, UPSI jalin kerjasama sedia kemudahan pembiayaan bagi lepasan ijazah, kakitangan

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button