Auto TravelBerita Auto

Euromobil memperkenalkan Audi RS3 Sedan

Kini RS3 Sedan tiba untuk mencabar penguasaan AMG dan M

AUDI hari ini akhirnya melengkapkan barisan model prestasi tingginya, RS untuk mencabar penguasaan pasaran BMW M dan Mercedes AMG selepas mengumumkan ketibaan Audi Q8 RS baru-baru ini diikuti beberapa hari kemudian dengan pengumuman harga Audi RS5 Sportback.

Jadi, barisan RS seterusnya daripada Audi membuat debutnya di Malaysia pagi ini. RS3 akan dijual di Malaysia, daripada pengedar Euromobil dan ia akan diimport sepenuhnya dari Jerman.

Dikuasakan dengan enjin Audi RS3 2.5 TFSI lima silinder berprestasi tinggi yang telah memenangi anugerah “Enjin Antarabangsa Terbaik” sembilan kali berturut-turut.

Enjin hebat yang telah memenangi pelbagai anugerah ini kini lebih berkuasa berbanding sebelum ini menghasilkan kuasa 400PS dan tork 500Nm yang mampu memberikan pecutan 0-100km/j dalam hanya 3.8 saat.

Sementara itu, kelajuan maksima untuk RS3 standard adalah terhad kepada 155b/j (250km/j), tetapi untuk Edisi Pelancaran ‘istimewa’ dan model Vorsprung kelajuan tertinggi mencecah 174b/j (280km/j) yang lebih tinggi.

Menariknya, dengan pakej RS Dynamic dan brek seramik, pemandu RS3 mampu mencapai kelajuan tertinggi 180b/j (300km/j).

Ini menjadikan Audi RS3 yang terbaik pernah dihasilkan dari segi pecutan dan kelajuan tertinggi dengan peningkatan tork 20Nm pada 2,250 dan 5,600rpm berbanding RS3 sebelumnya.

Audi RS3 memecut lebih pantas daripada julat putaran rendah. Kuasa maksimum enjin sebanyak 400PS dapat dirasakan lebih awal daripada sebelumnya pada 5,600rpm dan memanjang ke dataran tinggi hingga 7,000rpm. Unit kawalan enjin baharu juga meningkatkan kelajuan di mana semua komponen pemacu berkomunikasi antara satu sama lain.

Transmisi dwi-clutch tujuh-kelajuan menyalurkan kuasa enjin lima silinder untuk meluncur di jalan raya – dengan masa peralihan yang singkat dan nisbah gear yang lebih sporty.

Buat pertama kalinya, sistem ekzos didatangkan dengan sistem kawalan kepak boleh ubah sepenuhnya yang menyokong kedudukan pertengahan, sekali gus meluaskan lagi ciri bunyi. Ia boleh dilaraskan melalui sistem dinamik pemanduan Audi Drive Select.

Dalam mod Dynamic dan RS Performance, sebagai contoh, flap dibuka lebih awal – unsur emosi bunyi lebih jelas. Selain itu, bunyi enjin lima silinder yang tidak dapat disangkal dipertingkatkan lagi dengan sistem ekzos sport RS pilihan.

Jadi berapakah harga yang diminta di Malaysia? Di England, harga jualan sedan Audi RS3 ini bermula dari £50,900 OTR dan ia boleh didapati dalam empat spesifikasi berbeza: RS3, Carbon Black, Edisi Pelancaran dan Vorsprung.

Sebagai standard, setiap model dilengkapi dengan roda aloi 19-inci, tempat duduk Sport Hadapan beriklim dengan logo timbul ‘RS’ dalam kulit Nappa halus, kawalan iklim dwi-zon, kawalan pelayaran, kokpit paparan maya 12.3-inci Audi dengan paparan khusus RS, Navigasi MMI 10.1 inci serta sistem infotainmen, dan pembahagi Tork RS serba baharu.

Setakat ini, pihak Euromobil masih belum mengumukan harga jualan model ini di Malaysia, tetapi mereka telah mula membuka tempahan mulai hari ini. – SM

 

(Visited 295 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button