Ekonomipilihan

Eksport Malaysia bagi Mac jatuh jatuh 0.8 %, import meningkat 12.5%

Eksport Malaysia menguncup pada kadar yang lebih perlahan daripada jangkaan pada Mac terutamanya disebabkan oleh permintaan asing yang lebih rendah untuk elektronik manakala penghantaran ke China jatuh,

Eksport berjumlah RM128.64 bilion pada Mac, turun 0.8 peratus daripada RM129.67 bilion pada bulan yang sama tahun sebelumnya, kata Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) dalam satu kenyataan.

Itu berbanding dengan penurunan median 1.1 peratus yang diramalkan dalam tinjauan Bloomberg dan penurunan 0.8 peratus tahun ke tahun (yo-y) Februari.

“Sebagai ekonomi yang sangat terbuka, Malaysia juga akan terjejas oleh perkembangan global,” kata kementerian itu.

“MITI dan agensi fokus eksport utamanya, Matrade, akan terus berwaspada untuk memastikan risiko pertumbuhan perdagangan dan aliran masuk pelaburan dipantau dan dikurangkan dengan betul.”

Eksport produk elektrik dan elektronik, yang menyumbang lebih daripada satu pertiga daripada jumlah eksport, menurun sebanyak 1.5 peratus pada Mac berbanding tahun sebelumnya. Eksport produk petroleum merosot hampir 10 peratus manakala eksport minyak sawit 23 peratus lebih rendah.

Dari segi pasaran, eksport ke rakan dagang terbesar Malaysia China merosot 2.1 peratus dan 6.8 peratus lebih rendah kepada Singapura. Eksport ke AS meningkat 3.0 peratus manakala ke Kesatuan Eropah turun sebanyak 10.3 peratus.

Sementara itu, pertumbuhan import melonjak mendahului jangkaan pada 12.5% y-o-y pada bulan Mac dan lebih pantas daripada kenaikan 8.4 peratus pada Februari. Tinjauan Bloomberg yang sama telah meminta pertumbuhan median sebanyak 9.8 peratus.

Penghantaran masuk barangan perantaraan — seperti alat ganti automotif dan komponen elektronik — meningkat sebanyak 10.5 peratus pada Mac berbanding tahun sebelumnya. Import barangan modal, termasuk mesin dan peralatan, melonjak sebanyak 66.2 peratus manakala barangan penggunaan meningkat 1.2 peratus pada bulan Mac.

Lebihan dagangan lebih separuh kepada RM12.81 bilion, masih lebihan bulan ke-47 berturut-turut sejak Mei 2020, daripada RM26.69 bilion pada bulan yang sama 2023.

Pada asas bulan ke bulan, eksport meningkat 15.5 peratus pada bulan Mac dan import 15.7 peratus lebih tinggi, menghasilkan pengembangan 14 peratus dalam lebihan perdagangan. – SM

(Visited 19 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button