Nasional

Ekonomi semasa sangat berbeza daripada krisis kewangan 1997/98, kata Zafrul

Keadaan semasa ekonomi negara adalah lebih baik daripada apa yang berlaku semasa krisis kewangan 1997/98, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz.

Zafrul memberitahu Dewan Rakyat hari ini bahawa keterukan impak ekonomi pada masa ini adalah “sangat berbeza” daripada apa yang berlaku pada 1997 sejak ekonomi dan sistem kewangan Malaysia kini berubah.

“Ini berikutan pelbagai pembaharuan ekonomi dan kewangan yang dilaksanakan berikutan Krisis Kewangan Asia, seperti struktur ekonomi domestik yang lebih pelbagai, disokong oleh sistem kewangan yang bermodal baik dan kedudukan luaran yang kukuh.

“Sebagai contoh, pasaran kewangan negara kini sangat terbuka dengan penyertaan pelabur asing yang tinggi, dan kita mempunyai lebihan akaun semasa, didorong oleh eksport yang pelbagai.

“Setakat tahun ini, akaun semasa kekal positif dengan jumlah RM3.0 bilion pada suku pertama, dan RM4.4 bilion pada suku kedua,” katanya.

Zafrul menjawab soalan Wong Hon Wai (PH-Bukit Bendera) yang meminta bekasnya menyatakan sama ada negara sedang mengalami krisis kewangan berikutan penyusutan nilai ringgit berbanding dolar AS, kadar inflasi kritikal dan hutang persekutuan yang semakin meningkat.

Semasa krisis kewangan 1997/98, Zafrul berkata mata wang Malaysia jatuh hampir 54 peratus pada 1997, dengan kadar terendah mencecah RM4.88 setiap dolar.

Pada masa sama, beliau berkata pasaran saham negara terjejas teruk di mana ia jatuh lebih 800 mata dalam tempoh dua bulan sahaja dan Malaysia turut mengalami defisit akaun semasa melebihi RM16.7 bilion.

(Visited 291 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button