Nasional

Dragonforce Malaysia lancar serangan ke atas laman web India

KUALA LUMPUR: Kumpulan penggodam, yang mengenalkan diri mereka sebagai Dragonforce Malaysia, melancarkan serangan siber pusingan kedua ke atas laman web India awal hari ini.

Kumpulan itu, melalui pemegang Twitternya, mendakwa telah menurunkan dua laman web Universiti Delhi dan memasang pintu belakang dan Trojan Akses Jauh (RAT) di tapak lain institusi itu.

Sebelum ini, penggodam menggodam hampir 70 laman web kerajaan dan portal swasta di India pada Ahad, termasuk laman web rasmi kedutaan India di Israel dan Institut Sains, Nagpur.

The Times of India, pada hari Isnin, melaporkan bahawa kumpulan itu merosakkan lebih daripada 50 laman web di negeri Maharashtra sahaja.

Kempen serangan siber, yang dirujuk sebagai “Ops Patuk” oleh penggodam, dipercayai sebagai tindakan balas terhadap kenyataan menyinggung yang dibuat oleh jurucakap Parti Bharatiya Janata (BJP), Nupur Sharma, terhadap Nabi Muhammad.

Malaysia, pada 7 Jun, menyertai pelbagai negara dan pertubuhan Islam, termasuk Kuwait, Qatar, Arab Saudi dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), untuk membantah kenyataan meremehkan itu.

Pesuruhjaya Tinggi India ke Malaysia, pada 8 Jun, berkata kenyataan menyinggung perasaan itu tidak mewakili pandangan kerajaan India.

Walau bagaimanapun, isu itu telah mendorong penggodam vigilante gaya sendiri dari pelbagai negara untuk menyerang laman web India.

The Times of India, pada hari Selasa, melaporkan bahawa kumpulan penggodam telah menurunkan lebih daripada 250 laman web dalam tempoh tiga hari yang lalu. Antara laman web terkini yang diserang termasuk laman web Polis Thane City dan Akademi Kehakiman di Maharashtra.

 

(Visited 631 times, 2 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button