Ekonomi

Celcom dan DiGi bergabung

PERBINCANGAN lanjut sedang diadakan untuk menggabungkan Celcom Axiata Bhd. dengan Digi.com Bhd di bawah entiti gabungan baru bernama Celcom Digi Bhd.

Dalam kenyataan pada hari ini, Axiata memberitahu pihaknya memiliki rancangan dengan induk Digi, Telenor Asia, untuk menggabungkan operasi kedua-dua firma telekomunikasi tersebut dan bertujuan untuk menyelesaikan perjanjian mengenai transaksi yang dicadangkan dalam suku kedua tahun ini setelah usaha wajar selesai.

Selepas penggabungan itu, masing-masing pihak akan memiliki hak milik yang sama dengan kira-kira 33.1% saham.

Gabungan itu tidak akan menjejaskan kepentingan nasional ke atas Celcom kerana pegangan saham bersama Axiata dengan dana institusi Malaysia akan menjadi lebih dari 51% syarikat gabungan.

Syarikat baharu ini akan terus disenaraikan di Bursa Malaysia sebagai salah satu syarikat teknologi terbesar di Malaysia dengan salah satu permodalan pasaran terbesar di bursa.

Di antara syarat-syarat transaksi, Axiata akan menerima saham yang baru diterbitkan di Digi yang mewakili 33.1% pegangan saham selepas urus niaga dan penyamaan tunai kira-kira RM2bil, di mana RM1.7 bilion akan datang dari Digi sebagai hutang baru dan baki RM300 juta dari Telenor.

“MergeCo akan dianggap sebagai penyedia perkhidmatan telekomunikasi terkemuka di Malaysia dari segi nilai, pendapatan dan keuntungan, dengan pendapatan sekitar RM12.4 bilion, Ebitda pra-sinergi gabungan itu pada sekitar RM5.7 bilion, dan dianggarkan 19 juta pelanggan,” kata Axiata.

Memandangkan kepemilikan saham Axiata dan pemegang saham institusi Malaysia, Axiata mempunyai hak untuk mencalonkan pengerusi dan ketua pegawai eksekutif awal syarikat gabungan itu.

Bersama Telenor, Axiata mencalonkan Datuk Izzaddin Idris sebagai pengerusi, Jorgen C Arentz Rostrup sebagai naib pengerusi, Idham Nawawi sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Albern Murty sebagai timbalan Ketua Pegawai Eksekutif.

Izzaddin yang juga presiden dan CEO kumpulan Axiata berkata, penggabungan itu akan membantu mengatasi masalah struktural yang dihadapi oleh industri telekomunikasi.

“Untuk terus berada di depan, kita harus memperkuat asas untuk menawarkan jalur lebar berkualiti tinggi yang berterusan, meningkatkan sambungan 4G dan seterusnya, menyokong percepatan peluncuran 5G.

“Kami mengalu-alukan pelancaran MyDIGITAL oleh Kerajaan baru-baru ini dan yakin bahawa Celcom Digi Bhd akan mempunyai keupayaan untuk melabur dan memungkinkan merealisasikan hasrat ini,” katanya.

(Visited 1,018 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button