Nasional

Butiran cukai barang bernilai tinggi sedang diperhalusi, kata PM

KEMENTERIAN Kewangan sedang memuktamadkan beberapa dasar berkaitan cukai barangan bernilai tinggi (HVGT), termasuk jenis barangan yang akan dikenakan.

Kementerian juga sedang melihat kepada ambang harga yang akan menentukan sesuatu barangan bernilai tinggi, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Kami akan mengkaji semula dasar ini dan memastikan ia tidak menjejaskan golongan berpendapatan rendah,” katanya dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, menjawab soalan Roslan Hashim (PN-Kulim-Bandar Baharu), yang ingin tahu sama ada HVGT akan dikenakan ke atas barang kemas bernilai RM10,000 dan bagaimana ia akan memberi kesan kepada isi rumah M40 dan ke bawah.

Beliau sebelum ini berkata, HVGT akan ditetapkan antara lima peratus dan 10 peratus apabila membentangkan belanjawan negara tahun lepas.

Bulan lalu, Anwar juga berkata kerajaan ditetapkan untuk memperoleh RM700 juta setahun daripada cukai itu, yang sebelum ini dikenali sebagai cukai mewah.

Beliau berkata, cukai itu yang ditetapkan akan dilaksanakan pada 1 Mei ini akan dikenakan ke atas barangan seperti barang kemas dan jam tangan yang melebihi ambang harga tertentu.

Awal bulan ini, bekas Menteri Kewangan Lim Guan Eng menggesa kerajaan mempertimbangkan untuk mengkaji semula cukai yang baru diperkenalkan, termasuk HVGT, bagi mengurangkan beban kewangan kepada rakyat dan perniagaan. – SM

(Visited 12 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button