Ekonomi

Bursa menunjukkan aliran meningkat dibuka lebih tinggi

BURSA Malaysia yang ditutup rendah semalam hari hari menunjukkan peningkatan dengan dibuka lebih tinggi selari dengan peningkatan pasaran serantau dibantu oleh sentimen pasaran yang lebih baik, kata para peniaga.

Pada jam 9.05 pagi, penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) menokok 4.25 mata kepada 1,495.58 daripada 1,491.33.

Indeks dibuka 2.32 mata lebih baik pada 1,493.65.

Kaunter untung mengatasi rugi 168 berbanding 127, sementara 252 kaunter tidak berubah, 1.645 tidak diniagakan dan 10 yang lain digantung.

Jumlah dagangan berjumlah 180.9 juta unit bernilai RM89.29 juta.

Memetik laporan The Edge Market, Malacca Securities Sdn. Bhd. mengatakan FBM KLCI meningkat berbanding sesi sebelumnya untuk ditutup di wilayah negatif semalam ketika pelabur merosot berikutan rekod kes harian Covid-19 yang dan kekalutan politik yang berterusan di negara ini.

Ia mengatakan bursa tempatan menyaksikan aliran keluar dana asing untuk sembilan sesi perdagangan berterusan berikutan pendirian negatif pasaran secara keseluruhan.

“Namun demikian, pengumuman Perdana Menteri tentang sidang Parlimen bulan depan, serta peningkatan kadar vaksinasi dapat mengurangi ketidakpastian di pasaran.

“Ketika tahap 1,500, para pelabur dapat melihat tahap sokongan berikutnya pada 1,480, sementara rintangan berada pada 1,500,” katanya dalam catatan.

Berdasarkan sektoral, firma penyelidikan menjangkakan sektor utiliti, yang dilihat stabil dan defensif, mungkin terus mendapat perhatian di tengah-tengah sentimen negatif pasaran secara keseluruhan.

Selain itu, sektor teknologi mungkin meningkat lebih tinggi, mengesan kenaikan semalam di Nasdaq, katanya.

Dalam kalangan saham berwajaran tinggi, Maybank naik dua sen kepada RM8.03, Public Bank naik tiga sen kepada RM3.99, Petronas Chemicals naik sembilan sen kepada RM8.09, sementara IHH tidak berubah pada RM5.71.

Tenaga, bagaimanapun, turun tujuh sen kepada RM9.76.

Di antara saham aktif, Dagang Nexchange dan BTM masing-masing menambah 1.5 sen kepada 77 sen dan 25 sen, SBC naik 10 sen kepada 61 sen, dan Saudee dan Matang masing-masing naik setengah sen kepada 9.5 sen.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button