Ekonomi

Bursa Malaysia: Kaunter-kaunter yang boleh diberikan perhatian esok (13 Ogos)

JIKA Berdasarkan kepada aliran pengumuman korporat hari ini, kaunter yang boleh diberikan perhatian esok (13 Ogos) adalah seperti Pharmaniaga Bhd, Genting Malaysia Bhd, IJM Corp Bhd, Rubberex Corporation (M) Bhd, RCE Capital Bhd, Ta Ann Holdings Bhd, Ornapaper Bhd, Apollo Food Holdings Bhd, Jade Marvel Group Bhd, Tri-Mode System (M) Bhd dan Fintec Global Bhd.

Pharmaniaga Bhd telah memperoleh Surat Setuju Terima (LoA) dari Kementerian Kesihatan untuk memberikan tambahan enam juta dos vaksin Sinovac Covid-19. Menurut kenyataan Pharmaniaga, berdasarkan LoA itu mereka perlu mula memberikan vaksin dengan segera dan lengkap pada akhir Ogos. “LoA ini akan meningkatkan jumlah bekalan vaksin Sinovac Covid-19 terkumpul untuk Program Imunisasi Covid-19 Nasional (NIP) kepada 20.4 juta dos,” kata kenyataan itu.

Taman tema luaran Genting Malaysia Bhd (GenM) Genting SkyWorlds dikatakan berada di peringkat terakhir pembangunan. GenM, bagaimanapun, tidak mendedahkan tarikh tertentu pembukaan taman.

Kumpulan IJM Corp Bhd. telah memperoleh kontrak bernilai RM258 juta untuk kerja-kerja pembinaan projek East Coast Rail Link (ECRL) yang terletak di Temerloh, Pahang. IJM mengatakan kontrak itu diberikan kepada anak syarikat milik penuhnya IJM Construction Sdn Bhd oleh China Communications Construction (ECRL) Sdn Bhd.

Datuk Dr Teo Tong Kooi telah mengundurkan diri sebagai ketua Rubberex Corporation (M) Bhd berkuat kuasa hari ini. Pengilang sarung tangan itu mengumumkan pelantikan pengerusi YKGI Holdings Bhd Chong Jee Min @ Liew Jee Min sebagai ketua barunya.

Keuntungan bersih RCE Capital Bhd untuk suku pertama yang berakhir pada 30 Jun 2021 meningkat 55.04% kepada RM35.39 juta daripada RM22.82 juta setahun yang lalu, berikutan penyelesaian awal yang lebih tinggi, pendapatan yuran bersih, serta peruntukan penurunan nilai yang lebih rendah kerugian atas penghutang. Pendapatan awal yang lebih tinggi dan pendapatan yuran bersih juga menyaksikan pendapatan suku tahunan meningkat 20.58% kepada RM78.04 juta, daripada RM64.72 juta sebelumnya.

Ta Ann Holdings Bhd mengatakan bahawa mereka optimis dengan peningkatan prestasi dari segmen kayu untuk tahun semasa. Ini terutama disebabkan oleh kekurangan bahan mentah dan peningkatan permintaan perumahan di Australia, AS dan negara-negara pemakai kayu lain.

Ornapaper Bhd hari ini mengumumkan penutupan sementara kilang pengeluar pembungkusan di Kawasan Perindustrian Batu Berendam Melaka dari Jumaat (6 Ogos) hingga 20 Ogos setelah 11 pekerja anak syarikat milik penuh syarikat itu, Quantum Rhythm Sdn Bhd positif untuk Covid-19.

Apollo Food Holdings Bhd juga telah mengumumkan pemberhentian sementara kemudahan pembuatan di Johor Bahru, sebagai langkah untuk mencegah penyebaran Covid-19. Kemudahan pembuatan yang terjejas, yang dikendalikan oleh anak syarikat milik penuh Apollo Food Industries (M) Sdn Bhd, diperintahkan oleh Kementerian Kesihatan semalam untuk menghentikan operasinya selama tujuh hari hingga 17 Ogos dan bagi menjalankan  kerja-kerja membasmi kuman premisnya.

Jade Marvel Group Bhd telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan Tenaga Era Baru Sdn Bhd untuk menjalin kerjasama antara kedua pihak dalam menjayakan projek pembangunan atau pembinaan seperti penambakan tanah.

Penyedia perkhidmatan logistik bersepadu Tri-Mode System (M) Bhd memperoleh sebidang tanah seluas 234,432 kaki persegi dengan harga RM15.94 juta dari Central Spectrum (M) Sdn Bhd untuk memperluas gudangnya di Taman Perindustrian Pulau Indah.

Fintec Global Bhd telah mencadangkan penempatan swasta untuk meningkatkan sehingga RM19.2 juta untuk pembinaan kilang untuk perniagaan sarung tangannya.

(Visited 137 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button