Politik

Bung Mokhtar tegur timbalannya jemput Hajiji ke mesyuarat UMNO

KETUA UMNO Datuk Seri Bung Mokhtar Radin menegur timbalannya, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan kerana menjemput Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor ke mesyuarat UMNO Bahagian Tuaran.

Bung Mokhtar, yang mengetuai cubaan rampasan kuasa terhadap Ketua Menteri Sabah tahun lepas, berkata adalah “tidak wajar” untuk menjemput Hajiji.

Beliau berkata, mesyuarat UMNO Tuaran itu bertujuan sebagai platform untuk presiden parti, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bercakap mengenai hala tuju dan strategi.

Dengan kehadiran Hajiji, Zahid tidak dapat berbuat demikian, kata Bung.

“Apabila pemimpin parti di luar UMNO datang, presiden terpaksa berucap dua kali. Ini adalah kesilapan Rahman,” kata Bung Mokhtar seperti yang dipetik dari FMT.

Bung berkata beliau sendiri tidak menghadiri majlis itu di Tuaran kerana tidak dijemput, tetapi beliau telah pergi ke mesyuarat Umno Sepanggar kemudian yang dirasmikan oleh Zahid.

Ahmad Zahid sebelum ini mengakui bahawa ada pihak dalam parti yang meminta beliau mempertimbangkan semula untuk merasmikan mesyuarat UMNO Tuaran kerana Hajiji – yang hubungannya dengan Bung Mokhtar dingin selepas percubaan rampasan kuasa yang gagal, digelar “Langkah Kinabalu” – akan hadir.

Bagaimanapun, Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri, berkata beliau memutuskan untuk menghadiri mesyuarat itu kerana “perpaduan adalah penting dalam memperjuangkan sesuatu perkara”.

Bung Mokhtar melahirkan harapan agar kejadian seperti itu tidak berulang, sambil menambah bahawa terdapat “pihak lain” yang akan mendapat manfaat jika seorang pemimpin Umno bertindak seolah-olah dia adalah ketua negeri.

“Saya telah membetulkan keadaan ini dan kebanyakan ketua bahagian berada di belakang saya,” katanya.

Tambahnya, walaupun UMNO Sabah dilihat retak dengan kewujudan pelbagai kem, ia bukanlah satu isu yang terlalu serius.

“Walaupun Abdul Rahman berada dalam puak yang percaya Umno harus bekerjasama dengan sesiapa sahaja, ia bukan pendirian rasmi parti.

“Sesiapa sahaja dalam UMNO Sabah bebas untuk mencadangkan sesuatu, tetapi keputusan muktamad mesti dibuat dengan presiden,” katanya.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button