Ekonomi

MYStartup NXT Penang kembali, tingkat pertumbuhan startup di utara untuk tahun kedua

MYStartup, dengan kerjasama Digital Penang,  meneruskan perjalanan NXT keduanya untuk tahun ini di Pulau Pinang. Bertujuan untuk  mempercepatkan pertumbuhan startup di wilayah utara, MYStartup NXT Penang  merungkai pelbagai strategi untuk startup berdaya saing seterusnya memacu kejayaan  perniagaan mereka ke tahap yang lebih tinggi.

Dianjurkan sebagai salah satu inisiatif Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi  (MOSTI) dan diterajui oleh Cradle Fund Sdn Bhd (Cradle) melalui MYStartup,  persidangan mikro yang berlangsung selama sehari ini mengetengahkan beberapa  peluang yang belum diterokai oleh startup di Pulau Pinang dalam pasaran baru muncul

Asia Tenggara. Dalam sesi sembang santai (fireside chat), Norman Matthieu Vanhaecke,  Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Cradle, menegaskan keyakinannya terhadap startup Malaysia, menyatakan bahawa mereka bukan sahaja pemangkin pertumbuhan tetapi  juga enjin kemajuan yang mampu menangani masalah unik dengan penyelesaian  disruptif, mewujudkan pekerjaan, merangsang ekonomi, dan menarik pelaburan asing.

“Pulau Pinang, negeri yang dikenali sebagai ‘Silicon Valley of the East’, mempunyai  potensi besar dengan kedudukannya yang kukuh dalam pembuatan semikonduktor,  menempatkan beberapa syarikat gergasi cip global seperti Intel dan Nvidia. Setakat ini,  Pulau Pinang menduduki tangga ketiga dalam jumlah startup berdaftar dan jumlah  pemohon, selepas Selangor dan Kuala Lumpur. Menerusi kerjasama dengan Digital  Penang melalui MYStartup, kami berharap lebih banyak startup teknologi tempatan dapat  memanfaatkan platform Tetingkap Tunggal ini untuk berhubung dengan ekosistem,  seterusnya mengukuhkan kedudukan Malaysia dalam rantaian nilai,” sambung Norman.

Ts. Ng Kwang Ming, Ketua Pegawai Eksekutif Digital Penang, berkata bahawa startup di  Pulau Pinang berada pada tahap memberangsangkan, mendapat manfaat yang besar  daripada inisiatif kerajaan negeri yang telah memupuk persekitaran dinamik untuk inovasi  dan pertumbuhan. “Usaha bersama kami dengan MYStartup bukan sahaja memupuk  ekosistem startup teknologi yang mampan tetapi juga penting dalam menerajui transformasi digital Pulau Pinang ke arah merealisasikan visi kami sebagai Negeri Pintar  menjelang 2030.”

Selain sesi sembang santai, MYStartup NXT Penang juga menampilkan sesi spotlight,  membawa pemimpin industri tempatan dan serantau untuk berkongsi pandangan mereka.

MYStartup NXT Penang 2024 telah menarik lebih daripada 160 peserta, terdiri daripada pengasas startup, pelabur, rakan korporat dan ekosistem, serta pelajar universiti.

mengenai topik penting berkaitan pertumbuhan startup, seperti pendanaan tahap awal (seed funding), pembangunan perniagaan, kerjasama strategik, dan sumber daripada  Kerajaan dan korporat. Barisan panelis termasuk pakar daripada Cradle, Digital Penang,  NEXEA, ADA Biotech, Niagawan Plus, Cyberview, Petronas Ventures, dan Allianz.

Selain itu, peserta juga berpeluang untuk mendalami topik pendanaan startup semasa  sesi ‘What’s Up Grant’ dan ‘Deal Hustlers’. Sesi ‘What’s Up Grant’ mengetengahkan  program pendanaan daripada Cradle, iaitu CIP Spark dan CIP Sprint, manakala sesi  ‘Deal Hustlers’ mengatur dan memadankan hubungan antara pengasas dan pelabur  seperti Artem Ventures, Farquhar Venture Capital, First Move, dan NEXEA.

Diadakan untuk kali kedua di Pulau Pinang, MYStartup NXT Penang tahun ini telah  menarik lebih daripada 160 peserta, terdiri daripada pengasas startup, pelabur, rakan  korporat dan ekosistem, serta pelajar universiti. Sejak dilancarkan pertama kali pada  tahun 2022, persidangan mikro ini telah menjelajah ke lima (5) buah negeri di seluruh  negara, termasuk Selangor, Johor, Sabah, Sarawak, dan Pulau Pinang. Setakat ini,  MYStartup NXT telah menarik lebih daripada 2,600 penyertaan dan menampilkan lebih  100 tokoh berpengalaman dari pelbagai industri.

Diwujudkan untuk ekosistem startup tempatan, NXT merupakan salah satu daripada  pelbagai program pembangunan kapasiti di bawah MYStartup yang bertujuan untuk  menangani cabaran yang dihadapi oleh startup di Malaysia dalam memasarkan produk  mereka, merapatkan jurang antara idea inovatif dan kejayaan yang mampan.

Berikutan sambutan NXT tahun ini di Johor dan Pulau Pinang yang memberangsangkan,  MYStartup akan meneruskan misi sebagai Tetingkap Tunggal Malaysia untuk membawa  pemain ekosistem bersama-sama ke arah membina ekosistem startup yang berprestasi  tinggi, global, inklusif, dan mampan. Sehubungan dengan itu, MYStartup NXT berhasrat  untuk meluaskan jangkauannya, meneroka negeri-negeri berpotensi di wilayah Pantai  Timur.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Tetingkap Tunggal untuk Ekosistem Startup

Malaysia, lawati www.mystartup.gov.my. Pintu kepada peluang dan sumber untuk  kejayaan startup anda menanti. –SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

shahrin

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button