Nasional

Hampir RM7 bilion dikeluarkan daripada akaun fleksibel KWSP

HAMPIR RM7 bilion telah dikeluarkan daripada akaun ketiga atau akaun fleksibel Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) setakat 10 Jun.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang juga Menteri Kewangan, berkata sejumlah RM6.98 bilion telah dikeluarkan oleh kira-kira 2.93 juta ahli KWSP.

Jumlah pendeposit ini  mewakili 22.6 peratus daripada mereka yang berumur di bawah 55 tahun.

Anwar juga berkata KWSP telah meluluskan permohonan oleh 3.45 juta ahli daripada kumpulan umur yang sama untuk memindahkan jumlah permulaan daripada Akaun Sejahtera atau Akaun 2 ke akaun fleksibel, membabitkan jumlah RM10.86 bilion.

Beliau menjawab soalan Sheikh Puzi Sheikh Ali (BN-Pekan) yang bertanyakan jumlah pengeluaran akaun ketiga sejak penstrukturan semula KWSP.

Pada 11 Mei, KWSP mengumumkan bahawa caruman bulanan akan dibahagikan kepada tiga cara: 75 peratus ke dalam Akaun 1 (Akaun Persaraan), 15 peratus ke dalam Akaun 2 (Akaun Sejahtera), dan 10 peratus ke dalam Akaun 3 (Akaun Fleksibel).

Ahli mempunyai pilihan untuk memindahkan sebahagian daripada simpanan Akaun Sejahtera mereka ke Akaun Fleksibel untuk akses segera.

Dana daripada Akaun Fleksibel pula, boleh dikeluarkan oleh ahli pada bila-bila masa untuk sebarang tujuan, tertakluk kepada jumlah pengeluaran minimum RM50. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button