Luar Negarapilihan

Biden berusaha beri Israel senjata bernilai AS$1 bilion

PRESIDEN Amerika Syarikat (AS), Joe Biden sedang berusaha mempengaruhi Senat bagi menjayakan usaha pemindahan senjata ke Israel bernilai lebih AS$1 bilion, beberapa media A.S. melaporkan.

Berita itu pertama kali dilaporkan oleh Wall Street Journal sebelum disusuli oleh The Washington Post dan Associated Press.

Mereka memetik pegawai A.S. dan pembantu kongres yang tidak dikenali sebagai berkata bahawa pakej senjata yang dihantar ke Israel termasuk AS$700 juta dolar dalam bentuk peluru kereta kebal, AS$500 juta dolar kenderaan taktikal dan AS$60 juta dolar peluru mortar.

Potensi pemindahan itu, kini melalui proses yang dipanggil “semakan berperingkat” dalam jawatankuasa berkaitan Dewan dan Senat, akan menjadi penghantaran persenjataan pertama kepada Israel sejak pentadbiran Biden baru-baru ini menahan satu penghantaran bom, kerana bimbang ia akan digugurkan semasa operasi darat yang dijangka oleh tentera Israel di bandar Rafah di selatan Gaza.

Biden berkata semasa wawancara dengan CNN minggu lalu bahawa dia tidak akan membekalkan senjata kepada Israel untuk digunakan dalam pencerobohan Rafah.

Kenyataan dan keputusannya untuk menangguhkan penghantaran bom mendapat kecaman serta-merta daripada House Republicans, yang merancang untuk memajukan rang undang-undang minggu ini yang akan mewajibkan penghantaran senjata ofensif kepada Israel.

Rumah Putih berkata dalam satu kenyataan Selasa bahawa Biden akan memveto undang-undang yang dibuat oleh Republikan — iaitu Akta Sokongan Bantuan Keselamatan Israel — jika ia tiba di mejanya.

“Rang undang-undang itu akan menjejaskan keupayaan Presiden untuk melaksanakan dasar luar yang berkesan,” kata kenyataan itu, menyebut rang undang-undang itu “tindak balas sesat terhadap penyelewengan yang disengajakan terhadap pendekatan Pentadbiran terhadap Israel.” – Xinhua

(Visited 21 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button