Berita

Berita Wow! untuk peminat basikal

Kementerian Wilayah Persekutuan merancang untuk menukar lorong motosikal di Putrajaya menjadi laluan basikal bagi menjadikan wilayah pentadbiran sebagai bandar yang mesra aktiviti berbasikal.

Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa mengatakan untuk tujuan itu, Perbadanan Putrajaya (PPj) akan mengambil langkah untuk menukar lorong motosikal, yang telah diwartakan, menjadi lorong basikal.

“Kami mempunyai kawasan yang sebelumnya dibangun untuk memisahkan jalan motosikal dari kenderaan lain, tetapi tidak banyak penunggang motosikal di Putrajaya, itulah sebabnya kami ingin mengubahsuai laluan untuk dijadikan jalan raya,” katanya kepada media setelah menyampaikan sumbangan kepada Komuniti Putrajaya di bawah Wilayah Cakna 3.0 hari ini.

Dia mengatakan lorong basikal akan mempunyai lingkaran luar, sejauh 34 km, dan lingkaran dalaman sekitar 15 km yang dijangka siap dalam satu atau dua bulan akan datang.

Katanya, pelbagai kemudahan lain juga akan dibina, termasuk kafe, bengkel, kedai alat ganti basikal dan aksesori, serta tempat letak kereta.

Berita ini pasti disambut dengan perasaan wow oleh para peminat sukan berbasikal.

(Visited 168 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button