Sukan

Ashleigh Barty juara tenis terbuka Australia

Ashleigh Barty menjadi warga Australia pertama memenangi Grand Slam di tempat sendiri dalam tempoh 44 tahun pada Sabtu, menewaskan Danielle Collins dari Amerika Syarikat.

Pemain nombor satu dunia itu ketinggalan 5-1 pada set kedua tetapi bangkit semula untuk menang menerusi tiebreak dan menewaskan pemain pilihan ke-27 itu 6-3, 7-6 (7/2) untuk dinobatkan sebagai juara Terbuka Australia di hadapan perlawanan. orang ramai di Arena Rod Laver.

Ia merupakan gelaran Grand Slam ketiga untuk pemain berusia 25 tahun itu selepas kejayaannya yang cemerlang Terbuka Perancis pada 2019 dan Wimbledon tahun lalu, menyertai Serena Williams sebagai satu-satunya pemain aktif yang memenangi kejuaraan utama di ketiga-tiga permukaan.

“Ia adalah impian yang menjadi kenyataan bagi saya dan saya amat berbangga menjadi warga Australia,” kata Barty.

“Sebagai warga Australia, bahagian paling penting dalam kejohanan ini ialah dapat berkongsi dengan begitu ramai orang dan anda semua di kalangan orang ramai tidak segan silu melakukan sesuatu yang luar biasa.

“Anda melegakan saya dan memaksa saya bermain tenis terbaik saya menentang juara seperti Danielle. Saya tahu saya perlu membawanya hari ini,” katanya.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button