Politik

Annuar yakin PM timbang cadangan lantik TPM dari UMNO

KETUA UMNO Bahagian Ketereh Tan Sri Annuar Musa yakin Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin akan mempertimbangkan cadangan untuk melantik timbalannya dari parti UMNO.

Annuar yang baharu sahaja dilucutkan jawatan sebagai Setiausaha Agung Barisan Nasional dan Muafakat Nasional baru-baru ini yakin langkah itu dapat memastikan parti-parti orang Melayu tidak berpecah.

Beliau yang merupakan menteri dalam Kabinet Kerajaan Perikatan Nasional mendoakan agar ada dalam kalangan kepimpinan kanan UMNO dilantik ke jawatan tersebut.

“Satu pandangan yang baik. Saya turut mendoakan salah seorang pegawai tinggi parti di lantik. Teruskan usaha agar parti parti orang Melayu tidak berpecah. Saya yakin PM boleh timbang,” kata Menteri Wilayah Persekutuan itu di Twitter.

Beliau mengulas padangan Exco Pemuda UMNO Malaysia, Bastien Onn bahawa pergeseran yang berlaku di antara dua parti teras orang Melayu iaitu UMNO dan PPBM dapat diselesaikan sekiranya Muhyiddin melantik Timbalan Perdana Menteri daripada kalangan pemimpin UMNO.

Katanya, Perdana Menteri juga perlu membuat rombakan Kabinet dan melihat semula komposisi Kabinet bagi memurnikan hubungan kedua-dua pihak serta parti-parti di dalam Perikatan Nasional (PN).

“Saya hendak menasihatkan kepada Tan Sri Muhyiddin untuk beliau lihat kembali mengenai komposisi kabinet bagi memurnikan keadaan dan beliau harus mengambil pendekatan tersebut.

“Perlantikan kabinet yang telah dibuat pada bulan Mac 2020 telah diuji selama sembilan bulan dan kita melihat ada beberapa menteri tidak mencapai tahap yang memuaskan dan beliau mesti menggugurkan menteri yang tidak menunjukkan prestasi yang baik,” kata Bastien.

Bastien yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Segamat menegaskan bahawa, keadaan ketika ini tidak sesuai untuk mengadakan pilihanraya kerana peningkatan jangkitan COVID-19 dan juga kesan pandemik tersebut dalam kehidupan rakyat.

Cadangan pelantikan TPM daripada UMNO telah diperkatakan sejak hujung tahun lalu bagi meredakan polemik politik dalam Perikatan Nasional (PN).

Beberapa pemerhati politik berpendapat, cadangan itu boleh diteruskan kerana konsep Menteri Kanan dalam Kerajaan Perikatan Nasional tidak menggambarkan perkongsian kuasa yang jitu kerana jawatan itu didominasi PPBM.-SM

(Visited 1,612 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button