Ekonomi

Aneka Jaringan dianugerah kontrak RM168j untuk kerja-kerja substruktur

 Aneka Jaringan Holdings Berhad (Aneka Jaringan), pakar pembinaan bawah tanah dan asas, mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuh Kumpulan, Aneka Jaringan Sdn. Bhd., telah dianugerahkan dua projek oleh Overseas Union Garden Sdn. Bhd. (OUGSB) bernilai RM168.0 juta untuk kerja-kerja substruktur.

Nilai kontrak projek pertama iaitu menjalankan kerja-kerja substruktur untuk pusat beli-belah 16 tingkat ialah RM70.2 juta manakala nilai kontrak projek kedua bagi kerja-kerja substruktur pangsapuri perkhidmatan ialah RM97.8 juta. Kedua-dua projek itu terletak di Taman Overseas Union, Kuala Lumpur.

Projek-projek itu dijangka siap dalam tempoh 23 bulan dari tarikh permulaan dan dijangka menyumbang secara positif kepada pendapatan disatukan dan aset bersih Kumpulan untuk tahun kewangan berakhir 31 Ogos 2023 dan 31 Ogos 2024

Pengarah Urusan Aneka Jaringan, Pang Tse Fui berkata: “Pesanan kami terus berkembang daripada perancangan projek yang telah kami tender.

“Kami sebelum ini berjaya memperoleh tiga projek baharu berjumlah RM46.46 juta pada April. Kami tidak ragu-ragu bahawa apabila ekonomi Malaysia terus berkembang, aktiviti pembinaan juga akan terus berkembang.”

“Kami juga sedang meningkatkan kapasiti di Indonesia melalui perolehan jentera. Ini akan membantu menyokong operasi kami semasa kami mengembangkan kehadiran pasaran Kumpulan di negara ini.

“Peningkatan aktiviti ekonomi di Indonesia juga telah membawa lebih banyak peluang dalam kedua-dua sektor kerajaan dan swasta yang kami ingin lakukan susulan.”

Kumpulan itu juga mengumumkan bahawa tranche pertama yang terdiri daripada 46.3 juta saham peletakan daripada peletakan persendirian kami telah berjaya disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad hari ini, dengan jumlah yang diperoleh sebanyak RM7.6 juta.

Sehingga 22 Jun 2023, Aneka Jaringan telah memperoleh sejumlah RM280.2 juta dalam projek baharu, di mana operasi Malaysia menyumbang RM266.5 juta, dengan operasi Indonesia menyumbang RM14.7 juta. – SM

.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button