Nasionalpilihan

Agong dan Presiden China saling ucap tahniah ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik

YANG di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim dan Presiden China  Xi Jinping bertukar ucapan tahniah atas ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik antara kedua-dua negara.

China dan Malaysia sudah lama bersahabat dan kawan hati ke hati dan rakan kongsi untuk kerjasama menag-memang kata Xi.

Sepanjang setengah abad yang lalu, kedua-dua negara sentiasa melayan satu sama lain dengan ikhlas, menyokong satu sama lain dalam perpaduan, dan mencari pembangunan bersama, kata Xi sambil menambah bahawa hubungan China-Malaysia sentiasa berada di barisan hadapan negara serantau.

Presiden China itu menyatakan bahawa pada 2023, kedua-dua pihak mencapai kata sepakat penting untuk bersama-sama membina komuniti China-Malaysia dengan masa depan yang dikongsi, membawa kepada peringkat sejarah baharu dalam hubungan dua hala.

Persahabatan antara China dan Malaysia berakar umbi dalam hati rakyat, memberikan daya penggerak yang tidak habis-habis untuk pembangunan berterusan bagi hubungan dua hala, katanya.

Xi berkata. beliau baru-baru ini menerima surat daripada pelajar Malaysia yang belajar di Universiti Tianjin di China, yang berazam untuk menjadi utusan dan penganjur persahabatan China-Malaysia dan bercita-cita menggunakan pengetahuan mereka untuk membantu membina masyarakat China-Malaysia dengan masa depan yang dikongsi bersama.

Katanya, dia gembira melihat punca persahabatan kedua-dua negara mempunyai pewaris.

Menegaskan bahawa hubungan China-Malaysia telah mencapai titik permulaan baharu yang bersejarah, Xi menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan Sultan Ibrahim untuk pembinaan masyarakat China-Malaysia dengan masa depan yang dikongsi bersama untuk pencapaian baharu, supaya membawa lebih banyak manfaat kepada rakyat kedua-dua negara, memberi sumbangan yang lebih besar kepada kemakmuran dan kestabilan serantau, dan bersama-sama menyambut 50 tahun cemerlang hubungan China-Malaysia.

Sultan Ibrahim pula bertitah, sejak terjalinnya hubungan diplomatik 50 tahun lalu, Malaysia dan China sentiasa menghormati dan mempercayai antara satu sama lain, dan hubungan dua hala sentiasa mencapai perkembangan baharu.

Sejak penubuhan perkongsian strategik komprehensif pada 2013, kerjasama dan pertukaran dua hala dalam ekonomi dan perdagangan, pelaburan, budaya, serta pertukaran rakyat dengan rakyat telah diperdalam dan diperluaskan lagi, titah baginda.

Sempena meraikan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik secara bersama, Malaysia akan sentiasa bekerjasama dengan China untuk membawa kemakmuran dan memberi manfaat kepada kedua-dua rakyat itu, tambahnya.

Pada hari yang sama, Perdana Menteri China Li Qiang bertukar ucapan tahniah dengan Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim.

China bersedia untuk berganding bahu dengan Malaysia untuk menjadikan ulang tahun ke-50 penubuhan hubungan diplomatik sebagai titik permulaan baharu untuk memperdalam dok strategi pembangunan, meluaskan kerjasama yang saling menguntungkan, menggalakkan persefahaman dan persahabatan antara kedua-dua rakyat, dan terus memperkayakan konotasi masyarakat China-Malaysia dengan masa depan yang dikongsi bersama, kata Li.

Anwar berkata, sejak terjalinnya hubungan diplomatik, hubungan Malaysia-China telah mencapai pencapaian penting atas dasar saling menghormati dan mempercayai.

Kedua-dua pihak mengadakan lawatan peringkat tinggi dan pelbagai aktiviti peringatan untuk meraikan ulang tahun ke-50 penubuhan hubungan diplomatik, menunjukkan sepenuhnya kepentingan strategik perkongsian dua hala peringkat tinggi, katanya. – Xinhua

(Visited 19 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button