Nasional

2,500 tempat matrikulasi untuk pelajar India tidak jejas sokongan kepada kerajaan

SEORANG Senator menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menunjukkan komitmennya untuk menaikkan taraf sosio-ekonomi kaum India dengan menyediakan 2,500 kerusi matrikulasi untuk pelajar kaum itu.

Senator Datuk C Sivaraj berkata, Anwar tidak perlu takut kehilangan sokongan daripada orang Melayu kerana umum mengetahui bahawa masyarakat India jauh ketinggalan dan memerlukan bantuan sedemikian.

“Saya ingin mengingatkan bahawa sebagai perdana menteri, beliau mesti memberikan layanan yang adil dan saksama kepada semua kaum.

“Saya yakin masyarakat Cina dan Melayu pun akan gembira jika Perdana Menteri membantu masyarakat India.

“Saya yakin masyarakat Cina dan Melayu tidak akan berhenti menyokong anda hanya kerana anda membantu kaum India.

“Pemberian 2,500 tempat kepada masyarakat akan membantu mereka keluar daripada kitaran ganas kemiskinan yang mereka terperangkap,” katanya semasa perbahasan titah diraja di Dewan Negara.

Bekas naib presiden MIC itu, yang keluar parti tahun lepas, berkata beliau pernah membangkitkan isu itu kepada Perdana Menteri sebelum ini tetapi masih belum mendapat jawapan.

Ketika ditanya mengenai cadangan angka 2,500, Sivaraj memberitahu FMT bahawa sejumlah 1,600 kerusi ditawarkan kepada kaum India pada 2017.

“Pada 2018, Najib Razak sebagai Perdana Menteri menjanjikan 2,200 kerusi,” tambahnya.

Bagaimanapun, katanya, jumlah itu di bawah 2,000 sejak itu. Ia jauh lebih rendah tahun lepas.”

Menurut Sivaraj, hanya 10 peratus daripada anggaran 30,000 kerusi ditawarkan kepada bukan Melayu, dengan kira-kira 5.4 peratus diberikan kepada kaum Cina dan selebihnya kepada masyarakat India. – SM

(Visited 22 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button