Luar Negarapilihan

15 orang maut akibat cuaca panas di Bangladesh

Sekurang-kurangnya 15 orang maut akibat keadaan yang memburukkan keadaan panas semasa gelombang panas yang meletus di beberapa bahagian Bangladesh sejak dua minggu lalu, kerajaan mengesahkan Isnin.

Tiga daripada mereka meninggal dunia dalam tempoh 24 jam hingga pukul 11 pagi waktu tempatan Isnin, kata Pusat Operasi Kecemasan Kesihatan dan Bilik Kawalan di bawah Direktorat Jenderal Perkhidmatan Kesihatan (DGHS).

Pegawai berkata kebanyakan kematian dilaporkan di daerah Magura di wilayah barat daya negara itu, di mana merkuri meningkat kepada rekod 43.8 darjah Celsius minggu lalu.

Kebanyakan bahagian Bangladesh kini sedang bergelut dengan salah satu gelombang haba paling teruk dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Bagi menghadapi cuaca panas yang tidak tertanggung, kerajaan menutup sekolah, kolej, madrasah dan institusi pendidikan teknikal di seluruh negara Asia Selatan minggu lalu.

Pakar berkata gelombang haba berkemungkinan meningkat pada tahun-tahun akan datang disebabkan oleh hujan yang tidak menentu dan suhu tinggi, yang menimbulkan ancaman kepada Bangladesh, salah satu mangsa terbesar pemanasan global di dunia. – Xinhua

(Visited 15 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button