Politik

PBS dakwa Warisan cuba memancing ADUN mereka

WALAUPUN Pilihan Raya Negeri (PRN) sudah berakhir dan sudah ada keputuan yang jelas mengenai kumpulan mana yang boleh membentuk kerajaan negeri, namun ia tidak mampu menyelesaikan kemelut politik Sabah.

Terbaharu, Parti Bersatu Sabah (PBS) dalam nada sindiran menuduh Parti Warisan Sabah (Warisan) sedang berusaha untuk memancing Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) mereka.

PBS memenangi lapan kerusi DUN pada PRN Sabtu lalu.

PBS menuduh “parti kapal” membuat tindakan terbuka untuk menarik ADUN yang baru dipilih sementara menunggu pembentukan kerajaan negeri yang baru.

Kenyataan PBS yang disiarkan di laman Facebook parti itu mendakwa bahawa parti itu menjadi sasaran fitnah, berikutan ketidakpastian mengenai pelantikan ketua menteri Sabah yang baru.

Dikatakan orang tertentu dari “parti kapal” telah mulai menghubungi pemimpin PBS, dengan tujuan untuk membeli tempat duduk.

“Mereka bersedia menawarkan wang dan jawatan untuk YB PBS.

Kenyataan itu juga menyebut bahawa Warisan Plus harus menyedari bahawa PBS bukan parti yang baharu ditubuhkan baru semalam,

Ia menegaskan PBS akan mematuhi prinsipnya dan tetap bersama dengan pakatan Gabungan Rakyat Sabah.

Semalam, Ketua Penerangan PBS, Datuk Joniston Bangkuai menafikan dakwaan bahawa parti itu  akan bergabung dengan Warisan Plus untuk membentuk kerajaan negeri yang baru.

Pada pilihan raya negeri yang berakhir semalam, PBS menang di tujuh kerusi yang mereka tandingi iaitu Matunggong, Tandek, Tamparuli, Kiulu, Lumadan, Kundasang dan Telupid.

GRS yang terdiri daripada Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional dan PBS, memenangi 38 daripada 73 kerusi yang dipertandingkan.

Warisan, PKR dan UPKO memenangi sejumlah 32 kerusi, sementara tiga kerusi dimenangi oleh calon bebas.

Calon bebas tersebut kini dikatakan sudah masuk ke kem GRS. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button