NasionalPenyakit

Penyakit Chikungunya landa Kulim

Seramai 28 individu disahkan dijangkiti chikungunya membabitkan dua lokaliti di Kulim, Kedah.

Pengarah Kesihatan Kedah Dr Mohd Fikri Ujang berkata lokaliti pertama wabak itu dikesan di Flat Jati pada 2 Sept lepas dan setakat ini menjangkiti 23 individu, manakala satu lagi dikesan di Taman Sawi pada Ahad lalu dengan lima individu telah dijangkiti.

“Kesemua individu ini menunjukkan pelbagai gejala antaranya demam, sakit sendi dan ruam. Wabak di flat berkenaan dijangka akan tamat esok, manakala wabak di lokaliti Taman Sawi dijangka berakhir pada 12 Oktober depan.

Bagaimanapun kita akan terus pantau keadaan di kedua-dua lokaliti ini bagi memastikan tiada kes baharu, langkah-langkah kawalan juga telah dilakukan di kedua-dua lokaliti berkenaan dan ketika ini keadaan adalah terkawal,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Dr Mohd Fikri menasihatkan orang ramai terutama yang tinggal di kawasan wabak segera  mendapatkan rawatan di pusat kesihatan berhampiran sekiranya mengalami gejala seperti demam, pening kepala dan sakit sendi.

“Orang ramai juga disaran menjalankan pemeriksaan kendiri di kediaman masing-masing serta menghapuskan  tempat pembiakan nyamuk aedes, selain menggunakan semburan aerosol di dalam rumah pada waktu puncak nyamuk Aedes aktif iaitu dari 6 pagi hingga 8 pagi dan 6 petang hingga 8 malam,” katanya.-SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button