Ekonomi

Hospital Gleneagles Kuala Lumpur bekerjasama dengan Novo Reserve

Novo Reserve oleh COBNB mengumumkan kerjasamanya dengan Gleneagles Hospital Kuala Lumpur, peneraju pasaran dalam industri penjagaan kesihatan bagi meningkatkan pengalaman penginapan untuk pelancong perubatan dan keluarga mereka.

Kerjasama itu, seterusnya menyokong reputasi Malaysia yang semakin meningkat sebagai destinasi pilihan untuk perkhidmatan penjagaan kesihatan yang berpatutan dan berkualiti tinggi.

Pengurus Pemasaran Antarabangsa Hospital Gleneagles Kuala Lumpur, Leon Low, melahirkan rasa puas hati dengan kerjasama itu, menekankan bahawa pelancongan perubatan melangkaui perkhidmatan perubatan sahaja.

“Kami sangat teruja untuk bekerjasama dengan Novo Reserve oleh COBNB.

“Kami berusaha bukan sahaja untuk menawarkan rawatan perubatan yang luar biasa tetapi juga untuk memastikan keselesaan dan kesejahteraan pesakit kami sepanjang perjalanan perubatan mereka di Malaysia,” kata Leon.

Perkongsian itu menggariskan komitmen bersama untuk menyediakan sokongan menyeluruh kepada pelancong perubatan, memastikan penginapan mereka di Malaysia adalah seselesa dan bebas tekanan yang mungkin.

Novo Reserve oleh perkhidmatan penginapan premium COBNB digabungkan dengan kepakaran perubatan terkenal Hospital Gleneagles Kuala Lumpur bertujuan untuk menetapkan piawaian baharu dalam pelancongan perubatan, mengesahkan kedudukan Malaysia sebagai mercu tanda untuk penjagaan kesihatan berkualiti tinggi yang boleh diakses di rantau ini.

Faedah Pelancongan Perubatan di Malaysia

Malaysia mempunyai kemudahan perubatan yang canggih, profesional penjagaan kesihatan bertaraf dunia, dan reputasi untuk menyampaikan penjagaan perubatan berkualiti tinggi pada sebahagian kecil daripada kos berbanding negara berhampiran.

Gabungan ini menarik pesakit yang mendapatkan rawatan daripada prosedur perubatan khusus kepada kesihatan umum.

Kesan kepada Pertumbuhan Pelancongan Perubatan

Sektor pelancongan perubatan yang berkembang pesat di Malaysia menonjolkan kedudukan kukuh negara dalam pasaran penjagaan kesihatan global.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Perjalanan Penjagaan Kesihatan Malaysia, Mohamed Ali Abu Bakar, Malaysia semakin menjadi destinasi kegemaran pelancong kesihatan di seluruh rantau Asia Pasifik sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Menekankan kualiti, kemampuan dan kebolehcapaian, Malaysia secara konsisten menarik pelanggan yang pelbagai untuk mendapatkan rawatan perubatan lanjutan.

Beliau melaporkan peningkatan ketara dalam ketibaan pelancong kesihatan pada 2023, melebihi 1 juta—peningkatan lebih 15 peratus daripada 2022, apabila ketibaan berjumlah lebih 850,000.

Majlis Perjalanan Penjagaan Kesihatan Malaysia (MHTC) menyasarkan untuk menjana pendapatan RM2.4 bilion daripada sektor pelancongan kesihatan tahun ini, yang dijangka menyumbang limpahan ekonomi kepada industri lain kira-kira RM9.6 bilion. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button