Politik

GI tawar calon tidak berpihak parti politik untuk tanding PRU-15

GERAK Independent (GI) akan manawarkan calon yang tidak berpihak kepada mana-mana parti politik kepada rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke-15.

Ahli jawatankuasa GI Siti Zabedah Kasim berkata, mereka sedang menyiapkan kumpulan calon bafi menghadapi PRU-15.

Katanya, pemilihan calon akan melalui satu siri proses termasuk berinteraksi dan disoal oleh orang-orang semasa pendengaran awam “secara langsung”.

“Rakyat akan mengenal calon mereka beberapa bulan sebelum PRU. Ini akan menjadi masa yang tepat bagi rakyat untuk memberi maklum balas mengenai isu-isu utama akar umbi dan membiayai calon dalam PRU15.

“Setelah calon terpilih, aplikasi PEOPLELECT akan berfungsi sebagai sistem pemantauan untuk mengesan anggota Parlimen yang diperiksa oleh GI di Parlimen, apa yang mereka pilih dan undang-undang apa yang mereka cadangkan.

“Rakyat juga akan dapat mengesan prestasi keseluruhan MP mereka dan memberikan maklum balas langsung. Rakyat akan memiliki MP dan bukan parti politik,” Siti Kasim

GI mengumumkan proses pemilihan calon melalui taklimat media maya baru-baru ini.

Sebelum dipilih sebagai calon PRU-15, individu terbabit akan menjawab soal selidik yang luas termasuk pemeriksaan ketelusan kewangan.

Calon yang lulus peringkat pertama akan melalui fasa pendengaran awam “secara langsung” di mana mereka berinteraksi dengan orang ramai.

Dalam proses tersebut mereka akan ditanya mengenai nilai, kemampuan dan arahan yang dikongsi sebagai calon calon MP bebas serta maklum balas lain.

Proses diakhiri dengan pemilih calon yang dimuktamadkan pada aplikasi mudah PEOPLELECT.

Aplikasi tersebut kini sedang dalam pengembangan, dijadualkan dilancarkan pada bulan Mac 2021.

Siti Zabedah mendakwa ahli politik dan parti politik yang ada hari ini telah mengecewakan rakyat, dan Parlimen tidak lagi berfungsi seperti yang sepatutnya.

“Kami bukan parti politik, kami hanya mahu buka ruang baharu kepada rakyat dalam membuat pilihan.

“Kami sebagai sebuah NGO yang mahu perubahan untuk kebaikan rakyat dan negara. Kita tak boleh terus berharap kepada parti politik untuk ubah sistem yang ada,” kata Siti Kasim.

GI, tambahnya, akan menyatukan pengundi bandar terlebih dahulu, menggunakan nilai-nilai seperti perjuangan politik yang baik dan membanteras rasuah.

Mereka yang berminat menjadi calon juga dipelawa mengemukakan permohonan.

GI terdiri daripada kumpulan seperti Malaysian Action for Justice and Unity (MAJU), I Am The Third Force, KitaBantuKita, dan Malaysia First.-SM

 

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button