Nasional

Gajah liar musnahkan tanaman Kampung Sungai Terah

KIRA-KIRA 300 peneroka Program Pemulihan Tanah (RPT) Sungai Terah di bawah Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) kerugian selepas tiga ekor gajah liar mengamuk dan memusnahkan ladang mereka Khamis lalu.

Salah seorang petani, Mohamed Noor Awang Hamat, 70, berkata, dia menemui tapak kaki gajah berbeza saiz di kebunnya dengan hasil tanamannya musnah.

“Semalam, apabila tiba di kebun saya, saya dapati kira-kira 200 pokok pisang dan ubi kayu musnah.

“Dalam satu malam saya mengalami kerugian RM5,000,” katanya ketika ditemui di kebunnya.

Seorang lagi petani, Wan Abdul Talib Wan Jusoh, 69, berkata petani bimbang kerana mereka akan mengalami kerugian besar sekiranya gajah terus menceroboh kebun buah-buahan mereka.

“Kami sedih melihat tanaman kami yang juga sumber pendapatan kami semuanya musnah apabila gajah liar menceroboh ladang kami dan merosakkannya,” keluhnya.

Sementara itu, Mohamad Hanifa Mohd Zain, 31, berkata, penternak telah membuat laporan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) mengenai serangan itu.

“Anggota Perhilitan datang tetapi mereka gagal menjejaki gajah itu.

“Kami harap mereka akan menjejaki gajah liar itu kerana kami takut untuk pergi ke kebun atau bersentuhan dengan binatang itu,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Perhilitan Kelantan, Mohamad Hafid Rohani mengesahkan pihaknya menerima laporan daripada penduduk.

“Kakitangan kami di Gua Musang telah ke lokasi untuk memerhati keadaan dan merancang tindakan seterusnya,” tambahnya. -SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button