Nasional

Tanah runtuh arah Kuala Lumpur – Bentong, jalan masih ditutup

HUJAN lebat yang berterusan mengakibatkan tanah runtuh di beberapa lokasi di sepanjang jalan lama Jalan Kuala Lumpur – Bentong menyebabkan jalan itu ditutup sementara.

Ketua Polis Daerah Bentong Superintendan Zaiham Mohd Kahar, berkata setakat ini sekurang-kurangnya dua kejadian lumpur telah dikenal pasti di sepanjang jalan berkenaan, kedua-duanya berukuran kira-kira 50 meter panjang.

“Gelongsor lumpur pertama berlaku kira-kira 100 meter dari selekoh Janda Baik dan yang kedua kira-kira 1.5 kilometer jauhnya.

“Lebar dan ketinggian tanah runtuh masih belum dapat ditentukan kerana faktor cuaca dan keselamatan tetapi usaha sedang dijalankan,” katanya.

Zaiham berkata jalan itu ditutup buat sementara waktu kepada semua kenderaan yang dalam perjalanan dari Genting Sempah ke Janda Baik tetapi sebagai alternatif pemandu boleh menggunakan persimpangan E8 KL-Karak – Bukit Tinggi untuk melaluinya.


Kontraktor jalan raya dari Roadcare (M) Sdn Bhd telah menjalankan pemeriksaan awal di tapak dan mendapati hakisan tanah telah merosakkan jalan.

“Terdapat juga batu dan tanah yang tumbang di atas jalan. Tetapi disebabkan air yang berterusan mengalir di tapak, kerja-kerja penilaian kerosakan pasukan telah terbantut,” kata Zaiham.

Beliau menasihatkan pengguna jalan raya supaya mengelak jalan terjejas dan menggunakan laluan alternatif untuk ke destinasi mereka.

Sementara itu, beberapa kampung yang terletak di kawasan tanah tinggi turut terjejas akibat banjir lumpur dan lonjakan air.

Setakat ini keadaan terkawal dan tiada arahan pemindahan dikeluarkan.

Pihak berkuasa termasuk jabatan bomba dan penyelamat serta jabatan pertahanan awam memantau dengan teliti keadaan di lapangan. -SM

 

(Visited 62 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button