Ekonomi

Flexidynamic umum pelaburan strategik dalam Gammatech

 Flexidynamic Holdings Berhad (Flexidynamic), penyedia penyelesaian yang mantap untuk industri pembuatan  sarung tangan getah telah menandatangani surat niat (LOI) dengan Gammatech Sdn, Bhd. (Gammatech) untuk langganan 51 peratus daripada modal saham terbitan dalam Gammatech, pada jumlah harga langganan RM1,040,816 atau RM1.00 setiap saham biasa baharu.

Setelah selesai Langganan, Gammatech akan menjadi anak syarikat milik 51% Flexidynamic.

Gammatech, sebuah syarikat sendirian berhad yang diperbadankan di Malaysia yang berhasrat untuk menjalankan penyediaan perkhidmatan pensterilan menggunakan sinaran gamma.

Pensterilan sinaran gamma adalah kaedah yang sangat berkesan digunakan untuk menghapuskan mikroorganisma dalam pelbagai produk untuk memastikan kemandulan. Teknologi ini melibatkan pendedahan produk kepada sinar gamma, yang menembusi secara mendalam dan seragam untuk memusnahkan bakteria, virus, kulat dan patogen lain.

Ia digunakan secara meluas dalam industri perubatan dan farmaseutikal untuk mensterilkan peranti perubatan, instrumen pembedahan, dan produk farmaseutikal. Sinaran gamma juga digunakan dalam industri makanan untuk memanjangkan jangka hayat dan memastikan makanan disimpan dengan baik serta dalam industri pembungkusan untuk mensterilkan bahan dan bekas.

Tawaran baharu ini mungkin bukan sahaja memberi perkhidmatan kepada pelanggan sedia ada dalam industri sarung tangan, tetapi juga boleh merangkumi industri seperti farmaseutikal, pemprosesan makanan dan pembungkusan.

Dengan menawarkan perkhidmatan pensterilan sinaran gamma, Flexidynamic menyasarkan untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk produk steril, memanfaatkan asas pelanggan sedia ada dan berkembang ke pasaran yang lebih luas ini.

Pengarah Urusan Flexidynamic, Tan Kong Leong, mengulas, “Pelaburan strategik dalam Gammatech ini menandakan peristiwa penting bagi Flexidynamic apabila kami menceburi sektor pensterilan sinaran gamma.

“Kami melihat potensi yang besar dalam bidang ini dan yakin bahawa langkah ini akan melengkapkan operasi sedia ada kami sambil membuka laluan baharu untuk pertumbuhan dalam industri sarung tangan perubatan yang semakin pulih.

“Komitmen kami terhadap inovasi dan pengembangan terus memacu perniagaan kami ke hadapan, memastikan nilai jangka panjang untuk para pemegang saham kami.

Wakil daripada Gammatech menambah, “Kami teruja dengan perkongsian dengan Flexidynamic Holdings Berhad dan percaya bahawa kepakaran dan visi mereka akan menyumbang dengan ketara kepada kejayaan pelancaran dan pertumbuhan Gammatech. Kami berharap dapat bekerjasama rapat dengan Flexidynamic untuk merealisasikan potensi penuh usaha baharu ini.” – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button