Hiburan

Filem seram Indonesia inspirasi dari Tanah Jawa

SEBUAH filem seram dari Indonesia bakal ditayangkan di Malaysia pada 27 Jun ini di pawagan seluruh negara mengisahkan misteri dalam kalangan masyarakat yang menghuni di kawasan Gunung Tidar.

 

Kawasan pegembaraan terletak di bahagian selatan Kota Magelang, Jawa Tengah secara umumnya cukup terkenal dengan ‘paku’ Tanah Jawa.

Oleh yang demikian, ia telah memberi ilham kepada syarikat Armani Entertainment Sdn Bhd untuk menghasilkan sebuah filem yang diberi nama Paku Tanah Jawa.

 

Penerbit Eksekutif, Dato KK Chua berkata, lokasi pengembaraan mempunyai gunung-ganang dengan ketiggian 503 meter di kepuluan Jawa dan banyak kisah misteri dari masyarakat.

 

“Saya tertarik dengan kisah urban legend yang diceritakan sehingga ia memberi inspirasi buat saya untuk menerbitkan sebuah naskhah seram.

 

“Apa yang menariknya, ia bukan sekadar filem mistik semata-mata, malah turut mengangkat budaya Sinden dan Sugihan,” ujarnya.

 

Paku Tanah Jawa diangkat daripada salah satu kisah mengenai seorang gadis yang dipandang serong masyarakat setempat.

 

Ia berpunca daripada ibu gadis tersebut yang dikatakan telah mengorbankan ramai lelaki demi memenuhi syarat ritual sebuah ajaran sesat yang dianutinya.

 

Filem arahan Bambang Drias dan Dato KK Chua itu  dibintangi barisan pelakon popular seperti Masayu Anastasia, Gisellma Firmansyah, MK K-Clique, Hasif Upin dan Wafda Saifan Lubis. 

 

Dalam pada itu, Dato KK Chua memberitahu filem tersebut juga cukup istimewa apabila membabitkan gandingan kerjasama dua negara iaitu Malaysia dan Indonesia.

 

“Jadi, untuk barisan pelakon pula, kami telah memilih pelakon kedua-dua negara yang cukup popular dan ia adalah antara tarikan dalam filem ini,” jelasnya.

 

Mengenai proses pembikinannya pula, penggambaran bermula pada Mei 2023 dan berlangsung selama 14 hari di kawasan hutan yang terletak di Kota Jogjakarta.

 

“Kalau ditanya tentang gangguan pula, sudah tentu ada unsur-unsur mistik yang berlaku. Namun, penggambaran tetap berjalan seperti biasa.

 

“Lagipun, ada babak-babak ritual yang dilakonkan, tambahan pula kebanyakan penggambaran dilakukan di dalam hutan,” jelas Dato KK Chua

 

Pada masa sama, Dato KK Chua juga cukup optimis filem Paku Tanah Jawa akan mendapat sambutan baik penonton di Malaysia. Di Indonesia, tayangang filem Paku Tanah Jawa sudah mencecah 430 ribu penonton atau sebanyak RM6.45 juta kutipan box office.

 

“Selain genre seram antara yang menjadi kegemaran penonton, saya percaya penonton akan tertarik dengan jalan cerita yang dipaparkan,” ujarnya.

 

SINOPSIS

PAKU TANAH JAWA mengisahkan tentang seorang gadis, Ningrum yang selalu dipandang negatif oleh masyarakat di kampungnya. Semuanya berpunca daripada ibunya sendiri iaitu Handini, seorang penyanyi dan primadona kampung yang dikatakan melakukan amalan ritual sehingga mengorbankan ramai lelaki. Korban berkenaan dilakukan Handini sebagai syarat utama yang ditetapkan oleh ketua ajaran sesat, Kanjeng Semanu untuk dia terus kelihatan cantik dan digilai ramai. Bagaimanapun, kehidupan Ningrun mula tidak tenteram apabila jejaka yang dicintainya dalam diam, Jalu bakal menjadi korban terbaharu ibunya itu.

Artikle Berkaitan :>

Keena Mentor dedah rakaman OST filem Misteri Roh Pulau Penunggu ada penampakan

LPF pertahankan Pulau filem seram, bukan filem porno

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button