Politik

Enam ahli Parlimen yakin kerusi mereka tidak dikosongkan

Enam bekas Ahli Parlimen Bersatu yang menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri dan gugur keahlian mereka dalam parti itu melahirkan keyakinan bahawa kerusi mereka tidak akan diisytiharkan kosong oleh Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Johari Abdul.

Ahli Parlimen Labuan Datuk Suhaili Abdul Rahman menegaskan bahawa mereka tidak meletak jawatan daripada Bersatu tetapi mndakwa dipecat oleh parti itu, bermakna mereka tidak melanggar undang-undang anti-lompat.

“Kami masih ahli Parlimen yang sah dan tidak pernah meninggalkan parti yang kami sertai. Kami dipecat, dan kerana itu, kami yakin kami kekal sebagai Ahli Parlimen.

“Kami kini ahli parlimen bebas yang menyokong kerajaan (selepas berhenti menjadi ahli Bersatu). Saya harap tiada lagi spekulasi. Kita tunggu Speaker mengumumkan keputusannya,” kata Suhaili dalam sidang media di bangunan Parlimen di sini.

Beliau disertai lima lagi: Zahari Kechik (Jeli), Azizi Abu Naim (Gua Musang), Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal (Bukit Gantang), Dr Zulkafperi Hanapi (Tanjong Karang) dan Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar) .

Di bawah Perkara 49(A) Perlembagaan Persekutuan, juga dikenali sebagai undang-undang anti-lompat, Ahli Parlimen berhenti menjadi ahli Dewan Rakyat dan kerusi mereka menjadi kosong jika mereka, setelah dipilih sebagai ahli parti politik, meletak jawatan atau berhenti. menjadi ahli parti itu.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen boleh mengekalkan kerusi mereka jika mereka dipecat oleh parti mereka.

Bulan lalu, Johari mengesahkan menerima notis ketua whip Bersatu Ronald Kiandee bahawa enam ahli Parlimen itu tidak lagi menjadi ahli parti. Sambil meminta kesabaran, dia berkata dia mempunyai “sehingga 21 hari” untuk membuat keputusan.

Bersatu menegaskan Johari tidak mempunyai pilihan selain mengisytiharkan enam kerusi itu kosong, kerana preseden telah ditetapkan oleh speaker DUN Kelantan dengan kerusi DUN Nenggiri milik Azizi. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button