Nasional

Malaysia lancar sistem kod QR kedua untuk penumpang bas ke Singapura

MALAYSIA memperkenalkan sistem kod QR kedua yang bertujuan mempercepatkan pelepasan imigresen untuk penumpang bas di kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (BSI) Bangunan Sultan Iskandar di Johor Bahru.

Sistem MyRentas, bermula pada 23 Jun, susulan pelancaran awal aplikasi MyTrip pada 1 Jun di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (KSAB) Sultan Abu Bakar di Laluan Kedua.

Sejak itu, lebih 35,000 orang telah mendaftar untuk MyRentas, dengan jumlah gabungan lebih daripada 150,000 pendaftaran untuk kedua-dua permohonan.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan, Infrastruktur dan Komunikasi Johor, Mohamad Fazli Mohamad Salleh berkata, kedua-dua sistem itu kini dalam tempoh percubaan selama tiga bulan.

“Matlamat kami adalah untuk menentukan sistem yang paling berkesan untuk pusat pemeriksaan kami dengan Singapura,” katanya dipetik sebagai berkata.

MyRentas pada masa ini hanya tersedia untuk pengguna Android, manakala MyTrip terdapat dalam aplikasi mudah alih MySejahtera.

Mohamad Fazli turut membayangkan pelancaran aplikasi ketiga tidak lama lagi.

Beliau berkata kelajuan internet yang perlahan di pusat pemeriksaan pada waktu puncak menyebabkan kelewatan dalam menjana kod QR.

“Kami sedang mencari penyelesaian untuk isu ini,” katanya, sambil menambah bahawa maklum balas keseluruhan mengenai sistem kod QR adalah positif.

Selain daripada aplikasi kod QR, pengembara juga boleh menggunakan e-gate dan kaunter manual untuk pelepasan imigresen.

Dalam perkembangan berkaitan, aplikasi baharu yang berpotensi, MyBorderPass, mungkin akan menggantikan sistem Mbike untuk penunggang motosikal tidak lama lagi. Sistem Mbike telah digunakan selama kira-kira lapan tahun.

Laporan menunjukkan bahawa aplikasi MyTrip dan MyRentas boleh mengurangkan masa pelepasan pusat pemeriksaan untuk bas yang penuh dengan penumpang sebanyak lebih 75 peratus, memproses purata 20 penumpang dalam masa kurang daripada lima minit.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof sebelum ini mengumumkan konsep pembuktian tiga bulan bermula 1 Jun, pada mulanya menyasarkan pengembara motosikal dan bas Malaysia. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button