Ekonomi

Eksport Korea Selatan tumbuh 9% pada Jun

Eksport Korea Selatan berkembang untuk sembilan bulan berturut-turut berikutan permintaan yang kukuh bagi produk teknologi buatan tempatan, data kerajaan menunjukkan pada hari Isnin.

Eksport, yang menyumbang kira-kira separuh daripada ekonomi yang dipacu eksport, meningkat 5.1 peratus sepanjang tahun kepada 57.07 bilion dolar AS pada Jun, menurut Kementerian Perdagangan, Industri dan Tenaga.

Purata eksport harian meningkat 12.4 peratus kepada 2.65 bilion dolar bulan lepas.

Import menyusut 7.5 peratus daripada tahun sebelumnya kepada 49.07 bilion dolar pada Jun, menyebabkan lebihan dagangan kepada 8 bilion dolar.

Imbangan dagangan kekal positif untuk bulan ke-13 berturut-turut sejak Jun tahun lepas.

Daripada 15 barangan eksport utama negara, enam produk menyaksikan peningkatan.

Eksport semikonduktor melonjak 50.9 peratus sepanjang tahun untuk mencapai paras tertinggi bulanan baharu sebanyak 13.42 bilion dolar pada Jun, mengekalkan momentum menaik untuk bulan kelapan berturut-turut.

Pengembangan dua angka itu disebabkan oleh permintaan cip yang berkaitan dengan kecerdasan buatan (AI), permintaan untuk cip memori yang digunakan dalam pelayan dan harga cip memori yang lebih tinggi.

Eksport panel paparan meningkat 26.1 peratus kepada 1.76 bilion dolar pada bulan lepas berikutan permintaan kukuh untuk skrin rata yang digunakan untuk kereta dan telefon pintar boleh lipat.

Eksport peranti mudah alih meningkat 3.9 peratus kepada 1.06 bilion dolar, manakala penghantaran komputer melonjak 58.8 peratus kepada 1.15 bilion dolar pada harga yang lebih tinggi untuk pemacu keadaan pepejal (SSD).

Penghantaran untuk produk minyak dan petrokimia berkembang dalam satu digit kepada 3.63 bilion dolar dan 3.72 bilion dolar setiap satu di tengah-tengah harga minyak mentah yang lebih tinggi.

Minyak mentah Dubai, penanda aras Korea Selatan, purata 82.6 dolar setong pada Jun, meningkat 10.1 peratus berbanding bulan yang sama tahun lepas.

Eksport automotif jatuh 0.4 peratus kepada 6.2 bilion dolar disebabkan oleh penghantaran alat ganti kereta merosot dalam dua angka.

Penghantaran jentera am susut 8.1 peratus kepada 4.11 bilion dolar, dan eksport peralatan rumah susut 0.3 peratus kepada 660 juta dolar.

Eksport untuk produk keluli dan bateri sekunder jatuh dua angka kepada 2.56 bilion dolar dan 740 juta dolar, masing-masing.

Eksport ke Amerika Syarikat meningkat 14.7 peratus sepanjang tahun kepada 11.02 bilion dolar pada Jun, terus meningkat untuk bulan ke-11 berturut-turut sejak Ogos tahun lalu.

Penghantaran ke Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) meningkat 11.8 peratus kepada 9.56 bilion dolar, tetapi eksport ke Kesatuan Eropah (EU) turun 18.2 peratus kepada 5.06 bilion dolar.

Eksport ke Jepun dan Amerika Latin turun kepada 2.38 bilion dolar dan 2.35 bilion dolar setiap satu, tetapi eksport ke India dan Timur Tengah masing-masing meningkat kepada 1.55 bilion dolar dan 1.68 bilion dolar.

Mengenai barangan import, import tiga sumber tenaga utama, termasuk minyak mentah, gas asli dan arang batu, menambah 0.4 peratus sepanjang tahun kepada 10.02 bilion dolar pada bulan Jun.

Import bukan tenaga merosot 9.3 peratus kepada 39.05 bilion dolar pada Jun berbanding bulan yang sama tahun lepas berikutan permintaan yang lebih rendah untuk kereta asing dan telefon bimbit. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button