Nasional

Wan Ahmad Fayhsal menggesa PAC menyiasat perjanjian MAHB

AHLI Parlimen Machang Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal menggesa Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) menyiasat penswastaan ​​Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).

Beliau mahu PAC, yang diketuai oleh Datuk Mas Ermieyati Samsudin (PN-Masjid Tanah), meneliti rasional menjual 30 peratus saham MAHB kepada Abu Dhabi Investment Authority dan Global Infrastructure Partners (GIP).

GIP akan diperoleh pada suku ketiga tahun ini oleh firma pelaburan global BlackRock, yang didakwa mempunyai hubungan dengan Israel dan tenteranya.

“Saya menggesa PAC memanggil pihak di sebalik perjanjian itu untuk menjelaskan mengapa kami menjual saham MAHB kepada GIP,” katanya ketika membahaskan laporan Suhakam di Dewan Rakyat hari ini.

GIP dan Pihak Berkuasa Pelaburan Abu Dhabi mengambil 30 peratus kepentingan dalam MAHB melalui konsortium yang diketuai oleh dana kedaulatan negara Khazanah Nasional Bhd. Selebihnya akan dimiliki oleh Khazanah (40 peratus) dan KWSP (30 peratus).

Perdana Menteri Anwar Ibrahim sebelum ini berkata BlackRock dan syarikat yang dikaitkan dengan firma itu telah beroperasi di negeri-negeri seperti Kelantan, Selangor, dan Sarawak, serta dalam pasaran saham.

Anwar juga berkata, GIP dipilih daripada syarikat lain kerana menerima pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif MAHB mestilah warganegara Malaysia.

GIP berkata, BlackRock tidak terlibat dalam perjanjian MAHB manakala Khazanah menegaskan GIP tidak akan terlibat dalam pengurusan pengendali lapangan terbang itu. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button